woensdag 28 december 2022

Uit Servië komt niets goeds

 

In 2008 scheidde Kosovo zich af van Servië. De etnische Albanezen die 95% van de bevolking uitmaken,  hadden er genoeg van onder Servisch juk verder te gaan. In de VN steunden 101 van de 193 leden de afscheiding, evenals de meeste EU-landen (Spanje, Roemenië, Slowakije, Griekenland en Cyprus erkennen Kosovo echter niet). Maar in de aan Servië grenzende regio wonen nog zo'n in totaal 5% van de bevolking aan Serven. Van meet af aan vormden zij een probleem. Laatstelijk over de nummerborden van hun auto's. U heeft het ongetwijfeld gelezen. Ook weigeren ze al 23 jaar hun energierekening te betalen. Die komen nu voor rekening van de rest van de bevolking. Enfin, U vindt een voortreffelijk artikel in de Volkskrant over dit thema.

Inmiddels heeft de stokebrand en onverlaat Vučić verordonneerd dat de Servische troepen in de hoogste staat van paraatheid moesten worden gebracht. In Kosovo is een Europese politie-eenheid EULEX actief. Die zullen weinig kunnen ondernemen wanneer de Servische soldaten daadwerkelijk Kosovo binnentrekken. Het is natuurlijk een afschuwelijke gedachte dat 20 jaar na Milosevic de Serviërs opnieuw een lont in het kruitvat steken. Ik heb in deze kolommen al vaker voor Vučić gewaarschuwd, de man is een gevaarlijke gek die zijn bevolking ophitst en onder druk zet om als het hem past zomaar een nieuwe oorlog tegen de Kosovaren te beginnen. Dat is wel het allerlaatste waar we in Europa op zitten te wachten.

Reden te meer om alle Balkanlanden zo spoedig mogelijk in de EU te verwelkomen. Dat zal niet meevallen. De Serven willen dat niet eens maar er zijn ook nog teveel Europese naties die Kosovo niet wensen te erkennen. Voor we het weten hebben we na Oekraïne een tweede brandhaard in Europa. Met dank aan Vučić, een van de grootste misdadigers uit het hedendaagse Europa.

Geen opmerkingen: