maandag 5 december 2022

Rutte is een ramp voor ons land

 

Het is niet mijn partij - ik houd het voorlopig maar op VOLT - maar bij D66 wordt geregeld verstandige taal uitgesproken. Dat geldt bijvoorbeeld voor Rob Jetten die ik voor een uitstekend en integer parlementariër houd. Maar ook Paternotte zegt vaak dingen die hout snijden. Bijvoorbeeld over hoe onverstandig en kortzichtig het is alleen maar over beperkende maatregelen te willen praten als het over migratie gaat. Zie het Financieel Dagblad van vandaag.

Ik geloof niet dat ik tijdens mijn leven ooit zo'n overspannen arbeidsmarkt heb meegemaakt als juist nu. Op werkelijk alle terreinen komen we arbeidskrachten tekort. Toch willen we niets weten van instroom van buitenaf. Alleen al in de Brainport-regio in Eindhoven komt men de komende 10 jaar zo'n 70.000 arbeidskrachten in technologie en ICT tekort. En wat te denken van de zorgsector? En nog vele andere gebieden van economische activiteit? Ook buitenlandse studenten zijn we nu volop aan het weren.

De argumentatie is doorgaans hetzelfde: het absorptievermogen van de Nederlander kan het niet meer trekken en bovendien, wat nog veel erger is, al die instromende arbeidskrachten leggen beslag op voorzieningen en faciliteiten waar we als Nederlanders eerst zelf aanspraak op willen doen gelden.

In Duitsland denken ze wel na over de toekomst, daar is men niet vies van visie. De Duitsers realiseren zich dat ze niet zonder extra arbeidskrachten kunnen en werven daarom actief buitenlandse migranten. Maar hier in Nederland houden we niet meer van het woord visie en prompt ontslaan we onszelf van de plicht toch zo af en toe eens na te denken over wat ons te wachten staat als we dit wel of dat niet. Ga vooral zo door Rutte en aan het einde van je glanzende carrière bleek je niet meer dan een behendig bestuurder, iemand die op de winkel paste maar die nooit de tijd nam zich af te vragen wat voor een leven die winkel beschoren was. Rutte is een ramp voor ons land!

Geen opmerkingen: