woensdag 21 december 2022

De Neanderthaler kende meer beschaving dan de Taliban

 

Weet u nog hoe de internationale gemeenschap, onze Sigrid Kaag voorop, niet in de gaten had hoe snel de Taliban jn Afghanistan oprukten? En dat die invasie van Kabul in 2021, die u en ik allang aan zagen komen maar waar de internationale politieke elite absoluut niet op voorbereid was, prompt leidde tot taferelen op het vliegveld van Kabul die weer sterk deden denken aan de vernederende en chaotische vlucht van de Amerikanen op het vliegveld van Saigon, midden jaren zeventig van de vorige eeuw? Nog maar enkele maanden geleden hoorde ik heel wat zegslieden verklaren dat de Taliban geleerd hadden van eerdere fouten en zich nu niet meer zo zouden misdragen als in hun eerdere machtsperiodes.

Niets is minder waar. De Taliban laten zich zien voor wat ze echt zijn: fossiele godsdienstfanaten, ultraorthodoxe moslims die niets van de moderniteit moeten hebben en regeren op basis van terreur en geweld. Meisjes mogen niet meer naar school, jonge vrouwen worden nu van de universiteiten verwijderd, vrouwen mogen niet meer zonder sluier en zonder man de straat op. De sharia wordt weer ingevoerd, de eerste openbare verminkingen en executies hebben alweer plaatsgevonden. Hoe gaat zoiets? Worden burgers gedwongen zich naar een stadion te begeven om een openbare executie bij te wonen of vinden die Afghanen het allemaal wel prachtig?

Toen destijds in 1979 de Russen uit Afghanistan vertrokken was ik van mening dat niemand zich meer om dat land zou moeten bekommeren. Letterlijk formuleerde ik dat als volgt: zet er maar een hek om heen en we komen nog wel een keer kijken als die stammen er onderling uit zijn. We zullen het nooit weten maar ik ben ervan overtuigd dat die aanpak veel sneller, veel goedkoper, met heel wat minder verlies van levens tot resultaat zou hebben geleid. 

 

Maar zo werkt de internationale politiek natuurlijk niet. De Chinezen of de Pakistani zouden zich heel snel meester hebben gemaakt van dat verdoemde land. Zoals Maxima terecht over ons beweerde, zo geldt ook voor de Afghanen: dé Afghaan bestaat niet. En precies daar treft u de oorzaak van de ellende van dit land aan. De Egyptische plagen zijn niets vergeleken bij de rampspoed die telkens in golven over dit land trekt. Maar het zijn die volstrekt achterlijke stammen, die nooit zijn meegekomen in de moderne tijd die al die ellende over zich afroepen, net zoals de Russen zich neerleggen bij een tsaar, Stalin, Brezjnev en Poetin. Van de verlichte tussenpausen Gorbatsjov en Jeltsin moesten ze niets hebben. Ach beklagenswaardige Rus, ach beklagenswaardige Afghaan.

Geen opmerkingen: