donderdag 23 februari 2023

Conny Janssen Danst: Framed

 

Zonder ook maar het geringste idee van wat ons te wachten stond - Conny Janssen Danst is al jaren actief maar ik heb nog nooit een productie van haar gezien - togen wij gisteravond naar de met afstand lelijkste stadsschouwburg in Nederland, die van Arnhem. Allejezus, wat is dat een oerlelijk gebouw, zeker aan de binnenkant. De voorstelling heet Framed. We zien twaalf dansers, soms in kleinere of grotere groepjes bewegen zonder heldere emoties uit te stralen. Geregeld zien we ook eenlingen passeren. Een zwangere vrouw, een zielige vrouw die een krukje voor zich uitduwt, een zittend kijkende figuur enzovoort. Iedereen lijkt in zichzelf gekeerd maar ik moet hierbij opmerken dat het programmablaadje me wel een beetje in deze richting stuurde.

De twaalf dansers bewegen met op de achtergrond een groot scherm waarop vluchtige beelden van een grote stad (Rotterdam, maar er worden - terecht - geen iconische gebouwen vertoond) te zien zijn. Het video-ontwerp is van Davide Bellotta en Thomas Rupert. De soundscape was prachtig, onderhoudend, spannend en sloot naadloos aan op de videobeelden. Het programmablaadje vermeldt niet wie deze soundscape heeft samengesteld.

In de videobeelden zien we vooral voorbijrazende treinen, havengezichten, verkeersstromen over wegen en zebrapaden en mensen in anonieme flatgebouwen bij avond. De dansbewegingen tegen de achtergrond van voortrazende treinen waren geweldig om te zien, precies de sfeer die je zelf ook geregeld kunt ervaren als je in de drukte van het spitsuur begeeft. Nog fraaier was het toneelbeeld van de dansers die door de belichting alleen nog zichtbaar waren als silhouet tegen de stroboscopische scene op het grote videodoek. Werkelijk geniaal. En helemaal onvergetelijk is de scene van twee danseressen wier vlechten aan elkaar vastgemaakt zijn! Zie de korte scene hieronder.

                          

Dat was het op zich tamelijk kleine thema van deze voorstelling: de moderne mens die verdwijnt in de anonimiteit van de moderne stad. Maar de danstaal en choreografie van Conny Janssen zijn zeer de moeite waard. Wonderlijk, knap, vaak grappig, eigentijds en intrigerend. Uitstekende dansers, onder wie enkele stagiairs zonder dat dat ook maar enigszins afbreuk deed aan de voorstelling. Ik heb enorm van dit Framed genoten. Een flitsende en schitterende voorstelling! U moet beslist gaan kijken, tot begin juni in het hele land te zien.


Geen opmerkingen: