woensdag 15 februari 2023

Hoogervorst heeft weer eens een oprisping

 

Voormalig staatssecretaris Hans Hoogervorst die na zijn politieke loopbaan aantrad bij de Autoriteit Financiële Markten en daar een salaris van meer dan 4 ton toucheerde, tegenwoordig werkzaam bij de International Accountants Standards Board in Londen, schreef inmiddels ook alweer een jaar geleden een nodeloos alarmerend artikel dat Nederland zich diende voor te bereiden op een vertrek uit de Euro en terugkeer naar de gulden. De reden is, u raadt het al, dat de zuidelijke Europese staten te weinig bezuinigen en hervormen. Zijn flutartikel was aanleiding voor een hearing in de Tweede Kamer over dit onderwerp. Veel te veel eer voor een van de meest onaangename politici van de laatste decennia!

Natuurlijk is het van belang dat begrotingsdiscipline overal in Europa hoog op de agenda staat maar de bewering van Hoogervorst dat de inflatie stijgt door toedoen van de Zuidelijke Europese staten is volgens mij volstrekt onbewezen. Hij denkt dat de kosten van een vertrek uit de Euro wel mee zullen vallen maar dat is een gratuite bewering, door geen enkel onderzoek of studie onderbouwd. O zeker, de gulden zou een stevige positie kunnen verwerven maar daar zouden exporterende bedrijven in ons land niet vrolijk van worden. Bovendien, maar daar praat Hoogervorst niet over, een vertrek uit de Euro zou per definitie ook een vertrek uit de EU betekenen. En als dat zou gebeuren verliezen we in één klap € 30 miljard op jaarbasis!

Het mooiste commentaar op deze losse flodder van Hoogervorst kwam van Wim Boonstra, econoom bij de RABO: "mensen die zeggen dat je relatief kosteloos uit de euro kunt stappen, praten ver buiten hun kennisdomein". Kortom, Hoogervorst, die dit soort onzin al in 2011 uitkraamde en toen zelfs verklaarde dat hij de Britse pond prefereerde boven de Euro, moet zijn mond houden en niet praten over zaken waar hij geen bal verstand van heeft. Ik was zo blij dat hij de politiek verliet destijds, ik wil die man nooit meer tegenkomen.

Het schijnt dat ook Omtzigt kritisch op de Euro is, PVV en FvD willen sowieso een totale Nexit, de SP wil alternatieven voor de Euro onderzoeken, Ja21 wil een referendum over de Euro en BBB wil een Noordelijke Euro. Allemaal onverantwoordelijke partijen die tegen het populisme aanschurken of het gewoon zijn, die kakelen zonder ergens verstand van te hebben, die heimelijke bewonderaars van Trump zijn en het woord solidariteit allang uit hun vocabulaire hebben geschrapt.

Geen opmerkingen: