donderdag 2 februari 2023

Open State Foundation

 

En weer stapt een Kamerlid tussentijds op om verder te gaan als lobbyist. Dit keer gaat het om de CDA-er Raymond Knops, een Limburgs bestuurder die ervan werd verdacht grondaankopen te hebben gedaan onder wel zeer gunstige condities. Toen NRC-journalist Joep Dohmen daarover berichtte, stapte Knops onmiddellijk naar de rechter. Zijn partijgenoot Ger Driessen richtte vrij snel daarna een officieel meldpunt onwaarheden Joep Dohmen op maar tot de dag van vandaag is daar nog niet één onwaarheid gemeld. Terug naar de voormalige staatssecretaris, die zich vanaf nu gaat bezighouden met het lobbyen voor de Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid.

De Open State Foundation verlangt strengere regels van de overheid om dit soort acties tegen te gaan. De Tweede Kamer heeft inmiddels wel strengere regels opgesteld voor voormalige bewindslieden maar de Kamer heeft zichzelf wel erg ruimhartig gespaard. We noemen dit soort politici 'draaideurpolitici'. Vierenveertig procent van ex-bewindslieden keert terug naar het Haagse als lobbyist. Niet geheel onlogisch natuurlijk maar even zo logisch is de noodzaak daar extra scherp op te letten. In zijn algemeenheid is dit fenomeen schadelijk voor het vertrouwen in de politiek. Al te gemakkelijk ontstaat het beeld dat de politiek niet te vertrouwen is, men speelt er elkaar voortdurend de bal toe en de gewone burger heeft het nakijken.

Een uiterst nuttig initiatief, dit Open State Foundation. Ga er eens kijken, zij werken voor u en mij. Ondertussen ben ik blij dat die arrogante Raymond Knops, clientelist pur sang en een uiterst onbetrouwbaar bestuurder (want Limburger) de Kamer verlaat. Maar wie weet, misschien richt hij als lobbyist nog wel veel meer schade aan.

Geen opmerkingen: