donderdag 23 februari 2023

Het parlement wil belangenorganisaties knevelen

 

Zelfs in Nederland is de democratie niet veilig. Het parlement wil laten onderzoeken of er strengere eisen kunnen worden gesteld aan belangenorganisaties die de staat voor de rechter willen dagen. De initiatiefnemer tot deze motie is ene Chris Stoffer, lid van de Tweede Kamer namens de SGP. Stoffer: "Het algemeen belang is in mijn  optiek de Nederlandse bevolking. In mijn ideaal komen alleen de Eerste en de Tweede Kamer op voor het algemeen belang". Ja dit zegt hij echt, letterlijk.


Laten we even duidelijk zijn: de Nederlandse regering besluit de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25% te verminderen ten opzichte van 1990.En doet vervolgens niks. Dan denk je toch, dat gaat ons parlement niet pikken want die houdt ons algemeen belang in het vizier. Maar de Tweede Kamer doet niks, laat zich een rad voor ogen draaien door een liegende regering. Totdat Urgenda de Nederlandse staat voor de rechter daagt en eist dat de regering haar eigen beleidsvoornemens ten uitvoer brengt. Urgenda kreeg gelijk. En ook Mobilisation for the Environment van Johan Vollebroek krijgt keer op keer gelijk als hij naar de rechter stapt. En dat zint meneer Stoffer niet want alleen hij gaat over het algemeen belang!

Dat zint de Tweede Kamer niet en nu willen ze kijken of er specifieke eisen kunnen worden gesteld aan belangenverenigingen voordat ze naar de rechter kunnen stappen. Ik vertrouw erop dat ze dat wel kunnen willen maar dat ze hun zin niet zullen krijgen. Maar het is ronduit schokkend dat de Tweede Kamer in meerderheid voor deze motie stemde! Nu is het de Tweede Kamer zelf die de bijl aan de wortel van de democratie legt. Grote woorden? Pas maar op, voor u het weet heeft u helemaal geen werktuigen meer om de regering ter verantwoording te roepen.

Geen opmerkingen: