zondag 26 februari 2023

Onheilspellend gebrabbel van Edith Schippers

 

In nu.nl van 19 februari treft u een interview met Edith Schippers aan. Zoals u weet is zij de gedoodverfde opvolger van Mark Rutte en ik maak me daar grote zorgen over. Heel grote zorgen. Zoals een goed rechts politicus betaamt, schildert ook Schippers links af met groteske beelden. Zij is niet op zoek naar waar links en rechts in de politiek elkaar kunnen vinden maar probeert het electoraat bang te maken door links vooral als een schrikbeeld te presenteren.

Schiphol moiet verder kunnen groeien maar de uitstoot moet omlaag. Volgens Schippers is zo'n en-en scenario wel degelijk haalbaar maar ze geeft nog niet de geringste aanwijzing hoe dat er dan uit zou zien. Je zult zien dat als zij het voor het zeggen krijgt, de uitstoot zal worden geaccepteerd ten gunste van het groeiscenario.


 Ook wauwelt ze geregeld over bedrijven die ons land willen verlaten en dat zou volgens Schippers aan onze wet- en regelgeving liggen. Als de interviewer stelt dat het toch echt om Europese wet- en regelgeving gaat zegt Schippers: "klopt". Ze leutert er, kortom, lustig op los. Ze zou er beter aan doen die bedrijven ervan te overtuigen dat ze in Nederland moeten blijven. Maar als een bedrijf uiteindelijk wenst te vertrekken, zeg ik met de PvdA: "Veel plezier ermee, fijn dat je ons zo in de steek laat".

De interviewer, Edo van der Goot, reageert: "U zegt: 'Shell maakt winst, maar wij staan met lege handen, want het hoofdkantoor is naar Londen'. Als het hoofdkantoor hier nog had gezeten, hadden we ook met lege handen gestaan". Daar heeft Schippers geen antwoord op en ze verklaart doodleuk dat het haar om de gewraakte tweet van de PvdA gaat. U ziet het, ze leutert vrolijk verder.

Poetin is momenteel het grootste gevaar en daar hebben we het bedrijfsleven voor nodig, zegt Schippers. O nee, de economie. Maar die groeit, ondanks alle problemen, stelt Edo van der Goot terecht. "Praat met ondernemers en je hoort de problemen", riposteert Schippers. Die, je gelooft het haast niet, niet principieel tegen een verschuiving van belasting van inkomen naar vermogen is. Maar ze wil "op alles" belastingverlaging doorvoeren. En dat kan als de economie groeit en de overheid minder uitgeeft. Overal kan en mag op bezuinigd worden, behalve op defensie. Dixit Schippers.

Dit is de wereld die ons te wachten staat na de visieloze Rutte. Ruim baan voor het  bedrijfsleven en een continu bezuinigende overheid. In de wereld van Schippers is het individu volstrekt ondergeschikt aan het belang van het bedrijfsleven. Niemand houdt van belastingen maar we hebben allemaal zo onze wensen en opvattingen over waar de overheid in zou moeten voorzien. Democratie en solidariteit horen onlosmakelijk bij elkaar. Edith Schippers heeft geen idee wat solidariteit betekent. Kijk maar hoe ze zich gedroeg inzake de pensioenen van DSM. Moge god verhoeden dat deze vrouw de man zonder visie opvolgt.

Geen opmerkingen: