donderdag 13 september 2012

De PVV druipt af, peilingen deugen niet


Teleurstelling vanwege de groei van de VVD en vooral vanwege het desastreuze verlies van Groen Links. Bewondering voor het resultaat dat de PvdA behaalde. Maar bovenal vreugde over de afgang van de PVV. De bij tijd en wijle misselijk makende verkiezingsretoriek van Wilders heeft niet gewerkt. Zijn kiezers zijn thuis gebleven of gevlucht naar andere partijen. Zijn thema's Nederland uit de Euro en moslims Nederland uit zijn niet aangeslagen. De Nederlandse kiezer heeft zich niet gek laten maken en realiseert zich dat wij Europa nodig hebben.

Het is nu aan VVD en PvdA om dat stabiele kabinet, waar ze de mond vol van hadden, in recordtijd in elkaar te timmeren. Zij hebben alleen maar een derde partij nodig vanwege de stemmenverhoudingen in de Eerste Kamer maar voor het overige zijn ze op elkaar aangewezen. Geen van beide partijen kan zich veroorloven de kabinetsonderhandelingen stuk te laten lopen.

Met de veronderstelde versplintering van ons politieke landschap valt het dus reuze mee. Maar in al die euforie over deze op zijn minst opmerkelijke verkiezingsuitslag mogen we niet vergeten dat 25% van de kiezers strategisch heeft gestemd. En de reden daarvoor is zorgwekkend: niet eerder was de invloed van de peilingen zo groot. Daar kun je wel de nodige vraagtekens bij plaatsen. Wij weten niet wat de uitslag zou zijn geweest wanneer er in de laatste twee weken voorafgaand aan de verkiezing geen peilingen meer zouden zijn gehouden. Vast staat dat er dan een geheel andere uitslag tevoorschijn zou zijn gekomen.

Ook is duidelijk geworden dat de opiniepeilers slecht werk hebben afgeleverd, net als in 2010. Het wordt tijd dat zij hun systematiek eens grondig onder de loep nemen.

Illustratie: De Telegraaf, de verwachte uitslag op basis van peilingen van 11 september

Geen opmerkingen: