woensdag 12 september 2012

Het CvZ is te machtig


Het CvZ, College van Zorgverzekeraars, heeft de vergoeding van een volgens specialisten goed werkend medicijn tegen SLE (een ernstige auto-immuunziekte) afgewezen omdat het te duur zou zijn. Het medicijn kost € 1.000 per maand. In Nederland hebben we tenminste 8.000 SLE-patiënten.
In mijn ogen is dit een zorgwekkende en vooral onaanvaardbare ontwikkeling. Dit soort maatregelen met dermate ernstige consequenties voor patiënten mogen niet worden bedisseld in een vergaderzaal waar extreem goed betaalde zorgverzekeraars even mogen uitmaken wie wel en wie niet geholpen wordt.
Deze discussie gaat niet primair over geld maar gaat in eerste én in laatste instantie over ethiek. Er zal ooit goed over nagedacht zijn welke bevoegdheden dit college zou moeten hebben. Wat mij betreft moet dat nadenken heel snel opnieuw gedaan worden want het is onverteerbaar dat een enkele pennenstreek ernstig zieke patiënten afhoudt van medicijnen die gewoon beschikbaar zijn.
Laten de zorgverzekeraars én de politiek zich eerst maar eens sterk maken om de macht van de farmaceutische industrie te breken en het prijsniveau van medicijnen op een aanvaardbaar niveau te brengen.

Geen opmerkingen: