zondag 9 september 2012

Rutte wordt bang


Grote kop in de Telegraaf: Rutte: PvdA gevaar voor land. Een sterk staaltje van negative campaigning, zelden vertoond in Nederland en nog nooit effectief gebleken (behalve dan de leugen van Balkenende aan het adres van Wouter Bos over diens vermeende oneerlijkheid en gedraai). Rutte werd terecht aangevallen in Pauw en Witteman gisteravond maar van mij had het weerwoord veel steviger mogen zijn.
Rutte verdedigde zich door te verklaren dat hij het niet over het veiligheidsaspect had gehad maar dat het alleen maar over banen ging. Ook daar heeft hij geen gelijk in maar hij weet donders goed dat zulke onzinbeweringen maar al te gemakkelijk blijven hangen bij mensen, juist omdat het onheilstijdingen zijn. Ook zou hij niet op de man gespeeld hebben. Dat mag dan naar de letter juist zijn, de manier waarop Rutte zijn best doet om het socialisme als de grote boosdoener neer te zetten is misselijk makend. Nog even afgezien van het feit dat we geen echte socialisten meer in het parlement hebben. Het zijn sociaaldemocraten. Maar het gaat Rutte en zijn geestverwanten nu juist om het oproepen van een spookbeeld en het doel heiligt kennelijk de middelen.
Maar laat ik morele verontwaardiging hier achterwege laten. Dan resteert nog slechts één vaststelling: Rutte's voortdurende leugenachtige diskwalificeren van de verkiezingsprogramma's van zijn concurrenten betekent niets anders dan gebrek aan inhoud als het om zijn eigen programma gaat. Zijn boodschap is kennelijk niet sterk genoeg om de kiezer te overtuigen en dus stelt hij zijn concurrenten voor als gevaarlijk en bedreigend. Wat een ongelooflijk zwaktebod!

Hier is maar één reden voor: Rutte is bang. Hij dreigt te worden ingehaald door Samsom die duidelijk in een flow zit en hij heeft geen antwoord meer. Ook weigerde Rutte aan tafel te gaan zitten met Freek de Jonge. "Freek is van gisteren", was zijn zwakke verweer. Ook hier hadden Pauw en Witteman hem wel scherper op aan mogen vallen. In plaats daarvan gedroegen ze zich als slippendragers. Bij de afsluiting van het programma bedankte Pauw zelfs de premier. Maar de premier had helemaal niet aan tafel gezeten!
Aan tafel zat een overal onbeschoft doorheen tetterende lijsttrekker van de liberalen die zich bediende van onder de gordel praktijken. Moge de kiezer deze angsthaas hard afstraffen. Voor mij heeft Rutte definitief afgedaan.

En zo lijkt zich dan toch de noodzaak voor een strategische stem op te dringen. Laten we Rutte wegstemmen en dat kan alleen door massaal op de PvdA te gaan stemmen. Ik ben er nog niet uit en ben geen wegloper; trouw blijven aan Jolande Sap staat hoog in mijn vaandel maar er dreigt zich nu toch een hogere prioriteit aan te dienen.

Geen opmerkingen: