donderdag 13 september 2012

Oordeel Duits Hof


Natuurlijk is het een goede zaak dat het Duits Constitutioneel Hof in Karlsruhe heeft geoordeeld dat Duitse deelname aan het EMS onder zekere voorwaarden niet strijdig is met de Duitse Grondwet. Maar het zal weinig afdoen aan het groeiende Eurosceptische sentiment in Duitsland. Maatgevend zijn straks dan ook de Duitse verkiezingen, dan kan de burger zich uitspreken.
Laten we hopen dat de Duitse kiezer net zo verstandig is als de Nederlandse. In Nederland is het nationalisme en populisme afgestraft, de kiezer ziet er geen heil in. De kracht van de PvdA is nu juist dat ze het kabinet Rutte heeft gesteund als het om Europa ging. Laat de SPD daar maar een voorbeeld aan nemen en niet om electorale redenen Merkel gaan aanvallen op haar Europabeleid.
Ondertussen bepleit Barosso een Europa als een federatie van natiestaten. Ik ondersteun dat pleidooi, Europa moet verder integreren en er tenminste voor zorgen dat er zo snel mogelijk een goed functionerende Bankenunie komt. Ik ben er ook voorstander van kandidaat lidstaten uit de Balkan op te nemen in de EU, mits de EU snel en alert reageert op nationalistische tendensen in afzonderlijke natiestaten, denk hierbij aan Hongarije maar er zijn nog wel een paar 'risicostaten' te bedenken.
Het is geen fraai proces, het blijft muddling through maar ik hoop vurig dat Europa stapje voor stapje wordt uitgebouwd en verstevigd.

Geen opmerkingen: