zondag 21 oktober 2012

Anish Kapoor


In een van de mooiste musea van ons land, De Pont in Tilburg, is een tentoonstelling ingericht met werk van Anish Kapoor, Brits Indiaas beeldhouwer. Centraal in deze expositie staan zijn enorme spiegelinstallaties die stuk voor stuk aanleiding tot grote verwondering geven. Boven dit bericht een totaalbeeld van dit deel van de tentoonstelling, hieronder enkele details. Lopend rondom zo'n enorme gebogen spiegelinstallatie merk je voortdurend hoe je waarneming van de wereld om je heen verandert. Mensen die je van links lijken te naderen komen van rechts en als ze eindelijk daar lopen waar je dacht lopen hun voeten over het plafond. Prachtig is ook de hieronder afgebeelde ronde facetspiegel die bij nadering vervaardigd blijkt uit duizenden stukjes spiegel die naadloos maar wel met reliëf aan elkaar zijn geplakt. Wonderlijk en fascinerend om te zien wat dit met je waarneming doet.


Maar ook de andere beelden van Kapoor zijn meer dan de moeite waard. Van oudsher werkt hij veel met pigment, als zelfstandig kunstwerk maar ook pigment als onderdeel van een grotere installatie. De werking van het pigment is buitengewoon verrassend, het nodigt je uit, trekt je aan om het grotere geheel te betreden maar zodra je naar voren bent gegaan en bijna in het kunstwerk staat zodat je alleen nog maar de kleur om je heen ervaart, ben je meteen ook alle oriëntatie verloren en lijkt het alsof je in een eindeloos universum bent aangeland.


Er is onder meer een prachtige brochure onder de titel Past present future van Kapoor te koop waarin hij zelf uitgebreid aan het woord komt. Wie zich eindeloos wil verwonderen in een prachtig museum, die moet De Pont in Tilburg bezoeken. Goed te combineren met een bezoek aan het iets verderop gelegen Textielmuseum trouwens.

Geen opmerkingen: