zaterdag 27 oktober 2012

Het beoordelingsvermogen van Leon de Winter


Het is alweer enige tijd geleden dat Leon de Winter zei de Marokkaans Nederlandse kickbokser Badr Hari te beschouwen als een parel voor de samenleving. Ik dacht dat het scherts was, maar hij meende het echt. Ik hoorde hem dat vorige week op de radio nog eens expliciet verklaren. Hij had de man ooit gesproken en was als een blok voor hem gevallen. Hij kon zich niet voorstellen dat Hari zich onder normale omstandigheden zo zou laten gaan. Dus die Koen Everink, wat deed die trouwens zo laat nog in een business seat van de Arena? - moet wel iets heel ergs gezegd hebben om Badr zo te doen ontploffen. Kortom, eigen schuld dikke bult, dat is het motto van de Winter. Inmiddels is duidelijk geworden dat Badr Hari voor negen (!) zaken aangeklaagd wordt door het OM. Een parel voor de samenleving.

Dan neemt de Winter het op voor Bram Moskowitz. Die zou retorisch verkracht zijn door de deken. Nu is Bram een vriendje van Leon, dus ik snap dat de een het voor de ander opneemt. Maar ook is inmiddels duidelijk dat er veel aan de hand is met Bram M. die naar verluidt liever een carrière op tv begint dan zijn leven als strafpleiter voor voornamelijk fout volk verder slijt.
Maar goed, het gaat hier over Leon de Winter die in dat radio interview vorige week nog veel meer vreemde dingen riep. Leon de Winter die ooit begon als veelbelovend cineast - Zoeken naar Eileen - en in VPRO kringen figureerde maar die in de loop van zijn carrière steeds verder naar rechts opschoof, die zich ook in de kwestie Israël als een havik opstelt en steeds reactionairder in zijn uitingen wordt. Wat moet je met zo'n man?

Geen opmerkingen: