zaterdag 6 oktober 2012

Abe Gerlsma, schilder van het licht


In 2003 kocht ik een prachtig schilderij van een mij nog onbekende schilder, Abe Gerlsma (3 februari 1919 - 19 maart 2012). Het schilderij, olie op linnen, was getiteld Onder Koehool. Een Friese boerderij geschilderd vanuit het perspectief boven op een dijk, onder een bijna onheilszwangere lucht, later op de dag, later in het jaar. We hebben het buurtschap, gelegen aan de Waddenzee noordelijk van Tzummarum, eens opgezocht maar troffen er de precieze locatie van het schilderij niet aan. Niettemin is het een indrukwekkend doek. Zie de foto hieronder.


Tot mijn grote verrassing las ik in de NRC een aankondiging van een Gerlsma expositie, in het Fries Scheepvaartmuseum te Sneek. In een fraai museum een kleine tentoonstelling van schilderijen en etsen van deze Fries met als topstuk Drooggevallen botter op het wad (2001), zie de foto boven dit bericht.
Gerlsma schildert, etst en tekent vooral de Friese natuur en verstilde stadsgezichten (onder andere prachtige doeken van Franeker) met een duidelijke voorkeur voor het spel van licht en wolken. De droog gevallen botter zien we in het tegenlicht van een zon die zich door gaten in het wolkendek heendringt en die op het punt staat je even te verblinden. In haar recensie van de expositie citeert Kester Freriks Abe Gerlsma uit een interview in 1999: ...dat het zijn passie is "het Friese landschap te laten doorstralen met licht".
De luchtschilderingen van Gerlsma zijn ongeëvenaard, een moderne Weissenbruch, maar met een geheel eigen penseelvoering. Wat een prachtig werk en ik prijs me gelukkig een schilderij van deze Gerlsma te bezitten. Wie verbluffend mooie schilderijen en etsen wil zien bezoekt voor 25 november het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek.

Noot: de hier opgenomen foto's geven nauwelijks de schoonheid van Gerlsma's doeken weer.

4 opmerkingen:

elly zei

Wauw!! In realiteit zijn ze ongetwijfeld bijzonder!


Ik loop regelmatig tegen onwillige robots aan.
Kan dat uit svp?
Dit is de vierde poging, 5

enno nuy zei

Ik heb een keer eerder een bericht van jou gehad via de e-mail terwijl het niet op het blog verscheen. Ik heb geen idee waar dat aan ligt. Is het iets wat ik zou moeten kunnen wijzigen?

Anoniem zei

test reactie

Anoniem zei

test reactie 2, woordverificatie uitgeschakeld