woensdag 28 november 2012

Angels' share


Whisky rijpt in houten vaten, meestal sherry of cognac vaten. Jaarlijks gaat tijdens het rijpingsproces ongeveer 2 procent van de alcohol verloren. Dat noemt men Angels' share. Een prachtige betiteling, nietwaar?
Ken Loach heeft een film gemaakt met dezelfde titel en de film gaat dan ook - onder andere - over whisky. Wat telkens weer verbaast is dat die Britten er vaak in slagen een geweldige cast samen te stellen en dat is bij deze film zeker het geval. Met name Paul Brannigan als delinquent Robbie, John Henshaw als sociaal werker en Gary Maitland als draaideurcrimineel leveren geweldige acteerprestaties en zetten onvergetelijke personages neer.
Angel's share kent eenzelfde opzet en thematiek als Trainspotting, een evenzeer onvergetelijke film, zij het dat in die film het geweld soms weerzinwekkend is. Angels' share begint ruw en bepaald niet zonder geweld en ofschoon dat geweld voortdurend op de loer lijkt te liggen... afin, laat ik hier niet te veel van de film reeds weggeven.
Wie ondanks het geweld van Trainspotting kon genieten, wie houdt van Schotland en van whisky maar vooral wie een onvergetelijke filmavond met veel tragikomische hilariteit niet zou willen missen, die moet beslist deze film gaan zien: Angels' share!

Geen opmerkingen: