zaterdag 24 november 2012

Éénkommaéén procent


Zoals verwacht zijn de Europese regeringsleiders er niet in geslaagd een Europese begroting vast te stellen. Ze moeten zich schamen. De Europese begroting bedraagt een schamele 1,1% van het BBP van de EU. Het zou - bij wijze van spreken - een hamerstuk moeten zijn. Wie in de EU gelooft, maakt zich er sterk voor en zorgt ervoor dat het Europees Parlement versterkt wordt en de maandelijkse gang naar Straatsburg afgeschaft. Maar die begroting moet er komen.
Wie liggen dwars? De sterke landen natuurlijk, want zij zijn netto-betalers en moeten voor hun achterban de poot stijf houden. En opeens zijn al die regeringsleiders met mooie teksten over Europa gewone nationalisten geworden, met Cameron als onbetwist leider.
Laten we die Britten toch gewoon uit de EU zetten, ze leven consequent met een halve eeuw achterstand, doen al niet me aan de Euro en zijn regelrechte Eurofoben. Maar dat de Finnen en de Nederlanders nauwelijks voor de Britten onderdoen, is natuurlijk beschamend.
En nu het toch over de Europese begroting gaat, maak u eens sterk voor het indammen van de landbouwsubsidies, dames en heren regeringsleiders. Maar ook dat gaat niet gebeuren, die subsidies komen immers naar ons toe, en compenseren zo tenminste onze uitgaven ten behoeve van Europa. Nogmaals, we hebben het over éénkommaéén procent!

Geen opmerkingen: