vrijdag 16 november 2012

Hamas is gek geworden


Abbas wil de VN vragen de Palestijnen te erkennen als niet-lidstaat. In beginsel een verzoek dat ik met de grootst mogelijke welwillendheid tegemoet zou willen treden. Toch komt dat verzoek nu wel ongelegen omdat de Palestijnen er niet in geslaagd zijn zich te verenigen onder één centraal gezag. De condities op de West Bank en de Gaza Strip verschillen enorm van elkaar en hoe het ook zij, in de Gazastrook heeft Hamas het voor het zeggen.
En daar zijn ze nu al heel lang bezig Israël te bestoken met steeds doeltreffender raketten. De ratio hierachter is vooral een kwestie van politieke strategie. In Israël zijn de haviken aan de macht en in Egypte de Moslimbroederschap. Egypte zal de Palestijnen steunen en dat is de reden waarom Hamas zich nu als uitdager opstelt en gedraagt. Maar het is een strategie die in mijn ogen geen schijn van kans heeft. Hamas kan Israël niet naar de onderhandelingstafel bombarderen, daar heeft het de militaire kracht niet voor.
De Palestijnen hebben sowieso geen kans op enig succes zolang ze hun onderlinge geschillen niet weten op te lossen. Je kunt van deze kwestie een kip-ei-discussie maken vol met historische bespiegelingen en jij-bakken maar er is in de hele Westerse wereld niet één natie te vinden die op welke grond dan ook Israël het recht op zelfverdediging zou willen ontzeggen.
Ik heb heel erg weinig op met de Israëlische politiek van de laatste decennia, de illegale nederzettingen zijn misdadig, ik ben een voorstander van een twee-staten-oplossing met Jeruzalem als gedeelde hoofdstad achter de grenzen van 1967, de Palestijnen hebben een onbetwistbaar recht op een eigen staat, maar de strategie van Hamas vind ik verwerpelijk en ongekend contraproductief.

Foto: Breitbart

Geen opmerkingen: