dinsdag 6 november 2012

Philipp Blom


Philipp Blom is een Duits historicus die zich presenteert als een seculier humanist. In de NRC van 5 november staat boven een kort artikel naar aanleiding van zijn jongste boek de fraaie kop: Atheïsme is de foute term voor gezond verstand.
Blom verzet zich terecht tegen het begrip atheïst omdat het uitdrukt wat je niet bent én omdat het iets uitdrukt wat kennelijk afwijkt van de norm. Dat is een vaker gehoord verwijt en in essentie is dat verwijt natuurlijk juist. Zelf heb ik geen problemen met de term atheïst en als men mij wil indelen bij de militante atheïsten, zoals Dawkins en Hitchens vaak genoemd worden, is me dat om het even.

Philip Blom is - en dat is veel belangrijker - een belangrijk historicus die recentelijk twee interessante boeken uitbracht. Het eerste boek heeft de titel De duizelingwekkende jaren 1900 - 1914 en probeert die periode te beschrijven alsof de beide wereldoorlogen nog niet hebben plaatsgevonden. Ik kan u het volgende interview van harte aanbevelen, een betere aansporing om dit boek aan te schaffen kunt u nauwelijks krijgen.

http://www.geschiedenis24.nl/ovt/afleveringen/2009/Ovt-24-05-2009/Philipp-Blom-De-duizelingwekkende-jaren-1900-1914.html

Zijn meest recente boek heet Het verdorven genootschap en daarin gaat Blom nader in op de wat minder vaak aangehaalde radicalen uit de Verlichting, Diderot en Holbach. Hierbij gaat het om de vraag of de mens vanuit de rede of vanuit de hartstocht, vanuit het lichaam of vanuit de geest zou moeten leven. Van Blom is bekend dat hij de mens - en u begrijpt dat ik daar niet anders over denk - als zin zoekende aapjes beschouwt. Hij is uiteindelijk een voorstander van het klassieke epicurisme met dien verstande dat de mens er goed aan zou doen zijn natuur, zijn hartstochten goed op te voeden. Afin, luister eens naar het volgende interview, heel verhelderend en interessant.

http://www.youtube.com/watch?v=MiEVmJ1DEJw

Geen opmerkingen: