vrijdag 30 november 2012

Israël dreigt


In de NRC van 29 november is te lezen welke dreigementen Israël heeft geuit in het geval de VN-aanvraag van de Palestijnen wordt - en inmiddels is - gehonoreerd. Israël dreigt eerdere afspraken met de Palestijnen te annuleren, meer nederzettingen te gaan bouwen, annexatie van nederzettingenblokken en zelfs het afzetten van Abbas. De Israëlische minister van buitenlandse zaken Lieberman heeft het afzetten van Abbas zelfs als enige optie betiteld.

Natuurlijk, dit soort verbaal geweld hoort allemaal thuis in het diplomatieke steekspel maar het is zonneklaar dat onder dit gesternte op zijn best een gewapende vrede mogelijk is. De nieuwe status van de Palestijnen houdt in ieder geval de weg naar een diplomatieke en politieke oplossing va het conflict open. Bovendien kan Abbas wel een succes gebruiken in de polemiek met Hamas en in het gevecht om een eigen staat voor de Palestijnen.

In dezelfde krant een oproep van Jimmy Carter en Gro Harlem Brundtland om de aanvraag van de Palestijnen toch vooral te ondersteunen. Dat laatste is in ieder geval in voldoende mate gelukt met 138 voorstemmen, 41 onthoudingen en 9 tegenstemmen. 'Voldoende draagvlak' lijkt mij een onweerlegbare slotsom.

Foto: EPA/Volkskrant Feest vierende Palestijnen 29 november 2012

Geen opmerkingen: