woensdag 8 april 2015

Genade voor politici


CU Kamerlid Segers pleit in de Volkskrant van het Paasweekend voor genade voor politici die in de fout zijn gegaan. Politici zouden genadeloos worden afgestraft en dat verdienen ze niet, aldus Segers. En hij legt uit dat "integriteit dreigt te worden gereduceerd tot  een legalistische interpretatie: als je leeft bij de letter van de wet dan deug je, anders niet. Maar je moreel kompas is ook van belang".

Het gaat natuurlijk om dat laatste zinnetje. Want juist het moreel kompas van de politicus zou hem moeten weerhouden van laakbaar gedrag, niet het feit dat een regel of wet dat zegt. Segers gaat geheel voorbij aan de bijzondere positie die een volksvertegenwoordiger nu eenmaal heeft. Hij zit immers waar hij zit namens de kiezers die op zijn partij gestemd hebben, met een mandaat van het volk.

Dan is het toch merkwaardig dat je bij het rijden van een scheve schaats opeens een beroep moet doen op je vergeetachtigheid of slordigheid om het vege lijf te kunnen redden? Wat stelt het moreel kompas nog voor wanneer het nergens getoetst wordt. Bedenk dat die vergeetachtigheid van politici net zo lang duurt tot ze tegen de lamp lopen. We kunnen helaas geen al te hoge dunk hebben van het zelfreinigend vermogen van politici. Ik vind de oproep van Segers om genade dan ook smakeloos en volstrekt misplaatst.

Geen opmerkingen: