woensdag 1 april 2015

De beerput is nu open...





...dat biedt ruimte, misschien kan de boel nu eens lekker worden opgeschud, schoon gemaakt. Bij ABNAMRO zijn ze helemaal gek geworden. Commissaris Peter Wakkie doet een kinderachtig huilieverhaal, twee pagina's groot in de NRC om vervolgens op te stappen omdat hij zijn ton extra niet heeft gekregen. [Ook hij komt met het ridicule verhaal dat zij de facto een salarisvermindering van 30% hebben gekregen] In het FD en VK lees ik dat zijn kompanen bij de bank not amused zijn over zijn eigenzinnig optreden.

Maar waar ging het nu allemaal om: de bank wil naar de beurs gebracht worden, liever vandaag dan morgen. En uitgerekend dan kies je ervoor om je grootaandeelhouder - de Staat - niet tijdig te informeren over corruptie in Dubai en kies je ervoor om tegen het advies van je grootaandeelhouder - de Staat - vlak voor de zo vurig gewenste beursgang de salarissen van je RvC fors te verhogen.

Een bank hoort midden in de samenleving te staan en de bankbestuurders horen een goede antenne te hebben voor maatschappelijk draagvlak, een bank behoort een onberispelijk imago na te streven en in haar handel en wandel te laten zien dat men iets begrijpt van moraliteit. Maar als ABNAMRO iets heeft bewezen, dan is het wel dat men niets van de samenleving begrijpt en dat men er een geheel eigen stelsel van normen en waarden op na houdt.

Er zitten bij de bank nogal wat oud-politici en het is buitengewoon merkwaardig dat Zalm c.s. nu hun uiterste best doen om minister Dijsselbloem pootje te haken. Het is oorlog en in essentie komt die erop neer dat de bank ordinair gezegd schijt heeft aan haar aandeelhouder. Of dat terecht is of niet, vind ik nu niet zo relevant. Natuurlijk is het niet terecht maar dat doet er niet toe.

Als je van je aandeelhouder af wilt, dan is een ramkoers de slechtst denkbare strategie. Als je van je aandeelhouder af wilt, dan doe je alles om de beursgang te bespoedigen en tot een succes te maken. Maar wat je in ieder geval niet doet is absurde salarisverhogingen toekennen en je aandeelhouder keer op keer schofferen. Wat mij betreft valt  Zalm hier genadeloos door de mand.

Maar wat is er nu echt aan de hand bij de ABNAMRO? Ik heb toch sterk de indruk dat de bank nog steeds het DNA van een zakenbank heeft en niets liever wil dan haar oude positie als internationale zakenbank heroveren. Particuliere klanten met armzalige spaarrekeningetjes zijn helemaal niet interessant, laat staan sexy. Wat moet je met al die wijkkantoren waar allemaal personeel moet zitten dat op lokaal niveau contact heeft met de (particuliere) clientèle? Dat kost alleen maar geld terwijl de ambitie van de bank een heel andere kant op gaat.

Ik vind het gedrag van de bank ongekend schandalig en dom bovendien. Die hele Raad van Commissarissen is geen knip voor de neus waard en zou onmiddellijk op moeten stappen. Een beursgang moeten we voorlopig vergeten. Zolang de Staat nog aandeelhouder is krijgt zij jaarlijks een aantrekkelijk dividend uitgekeerd en dat is goed voor de staatsschuld.

Het is maar te hopen dat de essentie niet ondergesneeuwd raakt door het politieke gekrakeel over het al dan niet warrige handelen van de minister van Financiën. Met dat laatste valt het trouwens reuze mee. Enfin, we zullen zien.


Geen opmerkingen: