donderdag 9 april 2015

Zijlstra waarschuwt. Nu is het oppassen geblazen!


Halbe Zijlstra, die als je de media mag geloven staat te trappelen van ongeduld om Rutte op te volgen als partijleider en premier, gaat zich nu ook steeds vaker met de internationale politiek bemoeien. Vorige week - maar het kan ook een week eerder zijn geweest - deelde hij ons mee dat we best zaken kunnen doen met dictatoriale regimes en dat we niet altijd het opgeheven vingertje van de mensenrechten hoeven te gebruiken. Natuurlijk is er voor het verdwijnen van Saddam Hoessein en Khadaffi chaos in de plaats gekomen maar dat hoeft toch niet te betekenen dat we gewelddadige dictators carte blanche hoeven te geven?

Nu krijgt Zijlstra zelfs een hele pagina in de NRC om te betogen dat het historische akkoord met Iran wel eens een historische fout kan blijken te zijn. Ja, dat is een gemakkelijke debatertruc. Als je gelijk niet wordt bewezen zal niemand je daar verder lastig mee vallen. En mocht zich in dit verband een ongeluk voordoen waardoor er alsnog een pandemonium losbreekt - en zo ondenkbaar is dat niet - kun je triomfantelijk de I-told-you-so houding aannemen.

Zijlstra wijst erop dat Iran zo vaak onbetrouwbaar is gebleken en regelmatig oproept tot dood aan het Westen en het wegvagen van Israël. Bovendien steunt Iran Hezbollah, Hamas en de Houthi's. En doordat Israël en Saudi Arabië een sterker wordend Iran in de regio vrezen zal er als gevolg van deze atoomdeal alleen maar een wapenwedloop ontstaan, terwijl het vermogen van Iran om een atoombom te fabriceren door de deal slechts met een jaar vertraagd wordt.

Maar waar Halbe Zijlstra aan voorbij gaat is dat het Westen al lang geleden een paar grote historische fouten heeft begaan: de streep in het zand trekken waardoor de staat Israël mogelijk werd gemaakt zonder een menselijke en aanvaardbare oplossing voor de verdreven Palestijnen te bieden en in de tweede plaats de steun aan het grootste paard van Troje in de menselijke geschiedenis: Saudi Arabië. Het zijn niet voor niets deze beide laatste partijen - Israël en Saudi Arabië - die momenteel een grote bedreiging voor de wereldvrede betekenen.

De onvoorwaardelijke Amerikaanse steun aan Israël mag vanuit historisch oogpunt te begrijpen zijn maar zeker de onvoorwaardelijkheid van die steun is niet langer te rechtvaardigen. En met de Westerse steun aan Saudi Arabië helpen wij zelf IS in het zadel, net zoals de Amerikanen ooit eens Bin Laden financierden. En zo moeten we met pijn in het hart vaststellen dat de grootste bedreiging voor de wereldvrede het Westen zelf is: dramatisch foute keuzes in het geopolitieke diplomatieke steekspel in combinatie met een ongebreideld en gedereguleerd kapitalisme. Het is niet zo raar dat men niet overal op deze planeet staat te trappelen om ons beste product: de 'democratie' te omarmen.

Wij moeten zuiniger zijn op onze kroonjuwelen. Maar Halbe helpt ons daar niet bij.

Geen opmerkingen: