zondag 26 april 2015

Portugese persbreidel bij wet geregeld


De Portugese regering is voornemens een verkiezingscommissie op te richten die de plannen van de media voor de verslaglegging van de komende verkiezingen moet gaan beoordelen en goed- of afkeuren. Wie zonder goedkeuring verslag doet van de verkiezingen wordt beboet. Dit heet persbreidel.

De premier van Portugal heet Pedro Passos Coelho en hij leidt een conservatieve regering. Hij verdedigt de persmaatregelen door te stellen dat er daardoor ook aan de kleinere partijen aandacht wordt besteed. Een evident kulargument. Voor deze persbreidel is inmiddels een wet opgesteld met daarin onder meer de nadrukkelijke waarschuwing dat 'opinie' niet het nieuws in de verslaggeving mag gaan overheersen.

De media zijn van plan om de verkiezingen totaal te negeren wanneer de regering haar dwaze plannen doorzet. Dat lijkt mij een uitstekende reactie maar ze werkt alleen als alle media daaraan medewerking verlenen.

Het meest zorgelijke is dat ook de socialisten deze persbreidel steunen. De hoofdredactrice van het dagblad Público denkt niet dat dit een poging is om te kritische media de mond te snoeren. Maar mij lijkt dit toch een uiterst verontrustende ontwikkeling. Ben benieuwd hoe Europa hier op reageert.

Bron: Volkskrant


Geen opmerkingen: