vrijdag 10 april 2015

Moeten we haatimams echt gedogen?


Schatplichtig aan de Verlichting denken we dat de vrijheid van meningsuiting het allerhoogste goed is. Persoonlijk ben ik van mening dat dat toch wat genuanceerd ligt. Vrijheid van meningsuiting is alleen weggelegd voor wie een ander diezelfde vrijheid gunt.

Zeker wanneer de interculturele verhoudingen zwaar op de proef worden gesteld wanneer de immigratie - of we dat leuk vinden of niet - tegen grenzen van tolerantie oploopt, juist dan is dat wederkerigheidsprincipe van het grootste belang.

In de NRC van vandaag lees ik dat universitair docent islam en Arabisch Jan-Jaap de Ruiter meent dat ook haatimams hier moeten worden toegelaten. Zijn argumentatie: "We leven nu eenmaal in een democratische rechtsstaat. Dan kun je dit niet verbieden. Al moet ik zeggen dat het vanuit integratieperspectief betreurenswaardig is".

Mij kan dat integratieperspectief nog niet eens zo veel schelen. Waar het om gaat is dat salafistische haatimams hier komen prediken dat moslims hun eigen rechtssysteem opeisen en niets moeten hebben van de parlementaire democratie.

In hetzelfde artikel wordt prediker Abou Hafs aan het woord gelaten die doodleuk verklaart dat de overheid met deze groep imams de discussie moet aangaan in plaats van hun opvattingen als radicaal te bestempelen. "Mensen krijgen het gevoel dat ze hier niet kunnen leven en dus moeten vertrekken. Op die manier gooien we mensen buiten boord die geen kwaad in de zin hebben".

Prachtig allemaal maar het zijn drogredeneringen. Mensen die de democratie afwijzen en de rechtsstaat wensen te vervangen door de sharia hebben hier niets te zoeken. Dezulken hebben wel degelijk kwaad in de zin. Denk alleen maar aan het lot van vrouwen en homo's.

Van wie als vluchteling of om welke reden dan ook een plaats in de westerse democratie nastreeft mag op zijn minst verlangd worden dat hij/zij de principiƫle waarden van het gastvrije land erkent en respecteert. Wie die integratie-eis afwijst dient op zoek te gaan naar een ander gastgevend land.

Abou Hafs: "Kennelijk is ons systeem niet sterk genoeg om mensen met andere opvattingen de ruimte te geven". Inderdaad Abou Hafs, ook de democratie is kwetsbaar want ze bestaat bij de gratie van de bereidheid elkaar dezelfde rechten te gunnen en van elkaar dezelfde plichten te eisen. Dat is iets wat salafistische moslims niet kunnen of willen accepteren. En daarom hebben haatimams hier niets te zoeken en dient hen de toegang tot het door hen verfoeide systeem ontzegd te worden. Haat prediken kunnen ze net zo goed in het islamitische deel van de wereld doen.

Geen opmerkingen: