maandag 20 april 2015

Salafisme is een sluipend gif


In de NRC van vrijdag een uitgebreid artikel over de manier waarop fundamentalistische jongere moslims erin slagen moskeeën over te nemen. Het gaat hierbij om salafistische jongeren die zich niet meer thuis voelen in de moskee van hun ouders.

Normaal gesproken is dit een logisch proces en er is ook niets tegen op verjonging in besturen en op leidinggevende posities. Maar het wordt ingewikkelder wanneer die jongere moslims een veel striktere interpretatie van de islam na willen volgen dan hun ouders voor noodzakelijk of wenselijk hielden.

Salafisten houden niet van de moderne tijd en willen de islam ontdoen van alle culturele aanpassingen die hun geloof heeft ondergaan in de loop der tijden. Exegese is een kwaad woord voor deze moslims. Zij wensen een islam zoals die is opgetekend in de tijd van de profeet.

De salafistische imam in de Al Karama moskee waarschuwt nu voor mensen die zich moslim noemen maar de vier opvolgers van de profeet Mohammed niet erkennen. De imam doelt op shi'ieten. Dit zijn "ezels" zegt de imam, ze zijn "erger dan varkens".

Vertegenwoordigers van de Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland geven toe dat ze zich geen raad weten met deze ontwikkeling, die zich in veel meer steden in Nederland voltrekt. We houden ons hart vast want we weten al veel langer dat salafisten onverdraagzaam zijn en kwaad in hun hart jegens andersdenkenden dragen. Het salafisme is volstrekt antidemocratisch en maakt daar ook geen geheim van. Salafisme is niet verenigbaar met een parlementaire democratie. Salafisten hebben hier dan ook niets te zoeken. Het einde van moslimterreur is nog lang niet in zicht. Het begint pas.

De titel van dit bericht is niet van mij maar werd uitgesproken door Aissa Zanzen, woordvoerder van de Raad voor Marokkaanse Moskeeën in Nederland.


Geen opmerkingen: