woensdag 8 april 2015

Veiligheid is een fata morgana


Decennia lang vestigde het Westen alle hoop op voornamelijk soennitische regimes in het Midden Oosten, met Saudi Arabië als belangrijkste bondgenoot. Laat daar nou juist de fundamentalistische islam vandaan komen en - niet het minst belangrijke gegeven - ook de financiering van de ergste islamterreur die de mensheid tot nog toe verduren moest.

Nu ligt er eindelijk een raamwerk voor een overeenkomst tussen het sjiitische Iran en het Westen over het aan banden leggen van de nucleaire activiteiten van Iran en wie is daar tegen? Dat zijn drie partijen: Israël, Saudi Arabië en de Republikeinen in de USA. Niet toevalligerwijs de drie partijen die ik als de grootste dreiging van dit moment beschouw.

Ondertussen laten de Saudi's opeens een opmerkelijke daadkracht zien in Jemen, omdat zij de wereld willen doen geloven dat het vooral Iran is dat daar de Houthi's zou steunen. Van directe Iraanse inmenging in Jemen is echter geen sprake. En dat Iran het Syrische regiem steunt in de strijd tegen IS (ook een soennitische beweging zoals u weet) is ook niet echrt merkwaardig te noemen.

Terecht constateert de NRC dat de overeenkomst tussen Iran en het Westen het Midden-Oosten op scherp heeft gezet. En de Amerikanen doen helaas weinig om die spanningen te doen de-escaleren. Er vinden inmiddels al ruimhartige wapenleveranties aan Saudi Arabië plaats voor de strijd in Jemen. Het zoveelste land dat helemaal kapot geschoten wordt door en namens de islam.

Een triest rijtje landen waar het Westen (dat wel even haar democratie zou introduceren en waar regime change werd bepleit om heil te brengen) een zeer bedenkelijke rol heeft gespeeld: Libië, Afghanistan, Irak, Syrië, Jemen. Als ik moslim was, zou ik me denkelijk de oren van het hoofd schamen voor de ongelooflijke puinhoop die werkelijk overal in de islamitische regio wordt aangericht. En als we ons realiseren dat er in Israël genoeg idioten rondlopen die de militaire optie (tegen Iran) open houden, dan hou je je hart vast. Wat staat ons niet allemaal nog te wachten?

Ik kan niet anders dan constateren dat de atoomdeal met Iran de wereld weliswaar veiliger zal maken maar dat dat effect geheel teniet wordt gedaan door de reacties van de traditionele vijanden van Iran. Ik kan niet anders dan constateren dat de islam vooral een veelkoppig monster is.

PS: en opeens zien we daar Federica Mogherini opduiken, de volstrekt onzichtbare maar wel hoge vertegenwoordiger van buitenlandse zaken van de EU. Ze bestaat dus echt!

Geen opmerkingen: