woensdag 4 januari 2017

Over de moraliteit van een leger


Het schijnt dat minstens de helft van de Israëlische bevolking soldaat Elor Azaria als een held beschouwt. Ergens in maart van dit jaar doodde hij een uitgeschakelde Palestijn. Laten we voor het gemak van de discussie aannemen dat de Palestijn een terrorist was en kwaad in de zin had. Op dat uur U lag hij ogenschijnlijk bewusteloos en volledig uitgeschakeld op de grond. Op de video-opnamen is te zien hoe de soldaat na ruim 1 minuut 55 opeens zijn wapen pakt en de Palestijn standrechtelijk executeert. De video kunt u hier bekijken: An Israeli soldier shoots a Palestinian in the head


Later zou Azaria verklaren te vrezen dat de Palestijn een bomgordel droeg maar wie de video gezien heeft zal onmiddellijk duidelijk zijn dat dit een onzin-argument is. Netanyahu verklaart regelmatig dat het Israëlisch leger het hoogste morele gehalte ter wereld heeft. Hoe je zoiets kunt beweren is mij niet helemaal duidelijk. Maar het optreden van soldaat Azaria getuigt wat mij betreft niet echt van een hoog moreel gehalte.


De rechter heeft de soldaat nu schuldig bevonden aan doodslag.Over korte tijd zal de strafmaat worden bepaald. De politieke spanningen lopen hoog op rond deze zaak. Er struikelde al een minister van defensie over. En zoals gezegd, de helft van de bevolking beschouwt deze soldaat als een held. Hij zou er mee weg gekomen zijn als er niet toevallig iemand een video-opname van het incident had gemaakt. Bekijkt u het filmpje ook eens. Ik zie hier alleen maar een standrechtelijke executie in. Dan is de veroordeling wegens doodslag een toppunt van lankmoedigheid. En een slag in het gezicht van de nabestaanden van de gedode Palestijn.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Laten we eens met de kwalificatie doodslag beginnen, die volgens de heer Nuy een slag is in het gezicht van de nabestaanden van de gedode Palestijn. Juridisch is tegen die kwalificatie echter weinig of niks tegen in te brengen, want moord met voorbedachten rade is gelet op het feit dat de Palestijn een terroristische aanslag pleegde niet van toepassing. Dat het een slag in het gezicht is van de nabestaanden, is een nogal vreemde redenatie, immers de familie van deze Palestijn heeft zijn dood als martelaar zelfs verheerlijkt, en ontvangt voor eventuele derving van inkomsten een vergoeding van de Palestijnse regering (Abbas) en met een beetje geluk, word er een straatnaam naar hem genoemd.

Het optreden van deze soldaat is niet van een moreel hoog gehalte, dat is zonder twijfel waar, maar door deze kwalificatie op het gehele Israëlische leger te betrekken is ridicuul.
Dat de helft van de bevolking deze soldaat als een held beschouwd kan ik mij voorstellen, en bewijst dat voor de Israëlische bevolking dezelfde gevoelens, normen en waarden gelden die wij ook voor terroristen hanteren.

enno nuy zei

Zoals gewoonlijk leest u niet goed. Nergens betrek ik één incident op een heel leger. Ook spreek ik niet van moord met voorbedachten rade maar van standrechtelijke executie. Als u iets anders ziet op die video moet u uw bril eens schoon maken. Dat wil wel eens helpen.

Anoniem zei

Het projecteren van een daad of actie van een eenling, op de gehele samenleving noemen we stigmatiseren en is iets wat je niet van mensen met toch wel een behoorlijke intellectuele bagage zou mogen verwachten. Het is een klassieke reactie zoal Belgen dom zouden zijn, en Russen allemaal verzot zijn op wodka. Voorbeelden met minder demoniserende krachten dan hetgeen wel degelijk door de schrijver wordt gesuggereerd.

Opvallen is vooral het ontbreken van zelfs een oordeel over de misdadige wijze waarop de Palestijnse overheid aanslagen op Israëlische burgers, aanmoedigt, en zelfs beloont.
Dit ontbreken van een evenwichtige benadering van hetgeen hier gebeurt, roept terecht grote twijfel op over de ware bedoelingen van de schrijver van dit artikel.