donderdag 5 januari 2017

Wat mogen we van moslims verwachten?


In een interview op de radio vanochtend lichtte hoogleraar sociologie en migratie-onderzoek aan de Humboldt Universiteit in Berlijn, Ruud Koopmans, zijn onderzoeksresultaten toe. Daaruit bleek dat ongeveer de helft van de miljard moslims in de wereld een intolerante vorm van de islam aanhangt. Van die vijfhonderd miljoen is ongeveer tien tot twintig procent bereid om geweld, ook tegen burgers, te accepteren om de islam te verdedigen.

De factchecker van de NRC heeft de resultaten van zijn onderzoek tegen het licht gehouden en geconstateerd dat de uitspraak van Koopmans als waar dient te worden aangemerkt. Veel belangrijker is echter wat Koopmans nog meer te melden heeft. In zijn ogen zijn zowel de radikale uitspraken van politici als Wilders als de cultuurrelativistische commentaren van andere zegslieden incorrect en niet gestoeld op objectiveerbare onderzoeksgegevens.

Koopmans stelt dat een zeer aanzienlijke minderheid bereid is geweld te accepteren of zelfs te gebruiken en dat de omvang van die aanzienlijke minderheid verontrustend en beangstigend is. Hij wijst erop dat het niet aanvaardbaar is om moslimfundamentalisme niet als een uiting van de islam te beschouwen maar vooral als een cultureel fenomeen te zien.

Tegelijkertijd stelt hij - en ook daarin ben ik het volmondig met hem eens - dat van moslims wel degelijk verwacht mag worden dat zij zich openlijk distantiëren van het geweld en de terreur die in naam van hún godsdienst wordt uitgeoefend. Waar imams nogal eens beweren dat publiekelijk demonstreren niet in de aard van de moslim zou liggen, wijst Koopmans simpel op de massale moslimprotesten overal ter wereld wanneer de moslims zich om wat voor reden dan ook beledigd of bedreigd voelen.


Hoewel ik het begrijp dat een Nederlandse moslim het lastig vindt wanneer hij of zij na iedere terreurdaad zich publiekelijk zou moeten distantiëren, bekruipt je nu toch vaak het gevoel dat de moslimgemeenschap juist door te zwijgen een stilzwijgende instemming uitspreekt. In plaats daarvan zou de moslimgemeenschap massaal de straat op moeten gaan samen met 'native Europeans' om uitdrukking te geven aan hun gezamenlijke weerzin tegen de terreur, om niet toe te geven aan de angst voor onveiligheid en terreurdreiging. Helaas ontbreek die zichtbare solidariteit te vaak en te veel. De tegenstellingen binnen onze samenleving worden daardoor alleen maar groter.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik ben het geheel eens met deze analyse van Ruud Koopmans, maar het is geen wetenschap, maar betweterij wat hij doet, want dat de volgelingen van de Islam een gewelddadige onderwerping van de rest van de wereld nastreven is al honderden jaren bekend, en realisatie daarvan is door de Islam de laatste decennia(s) actief in gang gezet. Allemaal al bekend, en daar is door velen waaronder politicus Wilders al vaak voor gewaarschuwd.
Betweterij onder de titel van wetenschap, dat nu al door zowel links als rechts tot allerlei verschillende interpretaties heeft geleid.

Enno Nuy zei

Ach ja, loopt u straks maar lekker in colonne achter heer Wilders aan. Zelf overigens ooit wetenschap bedreven?

Anoniem zei

Wilders zijn gehele programma drijft op waarschuwen voor het gevaar dat de Islam voor u en mij betekend. Inmiddels onderschrijf u dat volmondig, maar daar heeft u toch geen pseudowetenschappers voor nodig. U wist het toch al heel lang, maar u bent tegen beter weten in blijven geloven in het multiculturalisme. Was Joegoslavië geen waarschuwing. Toen generaal Tito overleed, die dogmatisch opgelegde multiculturele samenleving als een etnische tijdbom die het was eindelijk ontplofte. Daarvoor hoef je dan ook geen wetenschapper te zijn, om te kunnen voorspellen wat ons te wachten staat.

enno nuy zei

Fijn dat u achteraf ons heden zo perfect wist te voorspellen.