zaterdag 28 januari 2017

Doomsday Dahsboard


Lawrence Krauss, theoretisch fysicus en voorzitter van de board of sponsors of the Bulletin of the Atomic Scientists heeft samen met voormalig admiraal David Titley een artikel gepubliceerd in The New York Times van  26 januari 2017. Het voornoemde Bulletin houdt een zogenoemd Doomsday Dashboard bij waarin met name de nucleaire dreiging en de belangrijkste parameters van klimaatverandering worden bijgehouden. Klik op de volgende link om deze doomsday clock zelf te inspecteren: doomsday-dashboard



Het bulletin viert zijn zeventigste verjaardag en voor het eerst sinds haar bestaan heeft de organisatie de klok dertig seconden dichter naar middernacht geschoven. Reden: de internationale gemeenschap slaagt er maar niet in de nucleaire dreiging en de klimaatverandering te beteugelen. Zij voegen hier aan toe:
Making matters worse, the United States now has a president who has promised ti impede on both of those fronts. Never before has the Bulletin decided to advance the clock largely because of the statements of a single person. But when that person is the new president of the United States, his words matter.
Het zijn niet alleen de verontrustende woorden van Trump die leidden tot het besluit de klok vooruit te zetten. Andere ontwikkelingen die daarbij een rol speelden zijn de twijfel over de toekomst van de Iran-deral, de verslechterde relaties tussen Amerika en Rusland en de ontwikkelingen in het beteugelen van de opwarming van de aarde.




Zwartkijkerij, denkt u? Ik hoop vurig dat u gelijk heeft en als u tot het kamp der ontkenners behoort zult u rustig slapen in het vertrouwen dat de menselijke gemeenschap erin zal slagen onze kinderen en kleinkinderen een gezonde wereld na te laten. Ik persoonlijk heb minder vertrouwen, zeker niet nu een volstrekte idioot de machtigste positie op aarde heeft weten te bereiken.

Geen opmerkingen: