maandag 2 januari 2017

NRC is de weg kwijt


Een paginagroot artikel onder de titel Versplinterd rechts allerminst één pot nat. Geschreven door ene Dr. Eric C. Hendriks, als politiek socioloog verbonden aan de Peking Universiteit. Of dat laatste een aanbeveling is, ik weet het niet. Maar de NRC gunt deze man, van wie ik nog nooit gehoord had een complete pagina.

Dat artikel blijkt één grote hagiografie voor de mentaal getroubleerde Thierry Baudet te zijn. Hendriks gebruikt daarvoor een beproefd procedé: alle concurrenten afserveren met een enkele oneliner of dooddoener en zo ruim baan maken voor de grote held.

Analyse? Nul. Feitenonderzoek? Nul. Onderzoeksjournalistiek? Nul. Maar Hendriks noemt Baudet temidden van de mensenkudde wel een creatief, bevlogen individu die een nieuwe visie kan ontwikkelen. Hij vergelijkt hem al met Fortuyn. IJdel en provocatief wellicht maar wel een hoogvlieger, een arrogante klojo misschien maar precies daar hebben we nu behoefte aan. Dixit Hendriks.


Dat die beste man uit Peking dat vindt zal me worst wezen. Het is zijn goed recht. Maar dat een kwaliteitskrant als de NRC voor deze veer-in-de-kont-stekerij een hele pagina over heeft is onthutsend. Alsof ze daar geen betere scribenten kunnen vinden.

Geen opmerkingen: