zondag 1 januari 2017

Theresa May buigt soepeltjes


Wat is er toch in Theresa May gevaren? Een Nederlandse vrouw woont al tientallen jaren in Engeland, is met een Brit getrouwd en heeft een paar kinderen die niet beter weten dan dat ze Engels zijn. De vrouw vraagt een Engels paspoort aan om de eventuele negatieve gevolgen van de Brexit voor te zijn. Zij krijgt echter van de autoriteiten te horen dat ze zich moet voorbereiden op een gedwongen vertrek uit de UK. De vrouw gaat in hoger beroep en we moeten erop vertrouwen dat de rechter hier corrigerend op zal treden.

Na de jongste VN-resolutie tegen het nederzettingenbeleid van Israël hield John Kerry een zeer expliciete toespraak. Die is mevrouw May in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens haar is het ongepast om een democratisch gekozen regering aan te vallen als 'een vijand'. May maakt hier duidelijk een knieval in de richting van Donald Trump. Nu ze Europa kwijt raakt heeft ze des te meer belang bij een goed partnership met de Amerikanen.

Het vreemde is echter dat de uitspraken van Kerry volledig in lijn zijn met het Britse beleid en met de stem in de resolutie tegen Israël een week eerder in de Veiligheidsraad.

Geen opmerkingen: