zaterdag 7 januari 2017

Kwame Anthony Appiah


In een buitengewoon interessant interview in de NRC van 6 januari stelt de Amerikaanse filosoof Kwame Anthony Appiah dat de kosmopolitische prikkel die ontspruit uit onze gemeenschappelijke humaniteit niet langer een luxe is maar een noodzakelijkheid is geworden.

Kijkend naar zijn VS stelt hij vast dat Trump de popular vote met een marge van twee miljoen stemmen heeft verloren. Slechts 52 procent nam de moeite om te stemmen en minder dan de helft daarvan bracht zijn stem op Trump uit.


De Democratische partij staat nu vooral voor het verzet tegen de oude vormen van hierarchie op het gebied van ras, gender en religie. Maar een arme witte Amerikaan laat zich dat ene privilege dat hij nog heeft - zijn wit zijn - niet afpakken en daarom zal hij niet op de democraten stemmen. Maar het zijn niet die witte Amerikanen, het zijn niet de Trumpstemmers die Amerika racistisch hebben gemaakt. Dat racisme is door president Thomas Jefferson geintroduceerd. Hij beschouwde het als een politieke onmogelijkheid om gelijkwaardig met zwarten samen te leven.

Het probleem zit hem niet zozeer in arbeid die wegvloeit naar lage lonen landen maar veel meer in technologische ontwikkeling waardoor de factor arbeid in productieprocessen steeds minder substantieel wordt. Dat gegeven noodzaakt nadenken over een sociaal inkomen dat los staat van arbeid. In Europa is dat misschien mogrlijk, aldus Appiah. Maar hij vreest dat de Verenigde Staten niet de solidariteit op kunnen brengen om dat mogelijk te maken.

Er is in zijn ogen dan ook eerder een ethische dan een economische crisis. Een pasklare oplossing heeft hij niet maar hij bepleit een veel sterkere inbreng van sociale wetenschappers, filosofen, Nobelprijswinnaars, schrijvers en filmmakers in het maatschappelijk en politiek debat.

Ik hoop zo dat hij gelijk heeft maar ik zie de huidige generatie politici nog niet zo gauw open staan voor een dergelijke inbreng. In deze post-truth debatloze samenleving bestaat er vooral veel dedain ten aanzien van wetenschappers en filosofen. "Wij moeten politici ideeen aanreiken", zegt Appiah. Maar wat als die politici daar geen boodschap aan hebben?

Geen opmerkingen: