maandag 2 januari 2017

Eindeloos geleuter gaat ook in 2017 gewoon door


Het CBS heeft de verhuiscijfers van 2016 gepubliceerd en geconstateerd dat Nederlanders steeds vaker verhuizen met uitzondering van de 17- tot 22-jarigen. De demograaf van het CBS, de heer Latten, zegt hierover: "We hebben niet naar specifieke oorzaken gevraagd, maar het studiefinancieringsstelsel moet wel haast een rol spelen". Vervolgens hoor je de meeste media melden dat deze trend van langer bij pappie en mammie blijven wonen veroorzaakt is door het leenstelsel.

Dat het CBS ook nog andere oorzaken aangeeft zoals algehele woningkrapte, boomerangjongeren en vertraging in de bouw van betaalbare woningen, doet dan nauwelijks meer ter zake. Maar laten we voor het gemak van de discussie er nou eens van uit gaan dat die verminderde animo voor verhuizen van 17- tot 22-jarigen inderdaad door het leenstelsel wordt veroorzaakt, wat zegt dat dan?

Als je de berichtgeving, onder andere op het NOS-journaal hoort dan klinkt in daar een duidelijk negatief oordeel in door. Dat nu is zeer ten onrechte. Wie niet in zijn eigen toekomst wil investeren door een laagrentende lening af te sluiten met uiterst coulante terugbetalingscondities heeft niets op het hoger voortgezet onderwijs te zoeken. Niet zeuren en gewoon gaan werken, zou ik zeggen.

Maar te stellen dat door het leenstelsel alleen kinderen van rijke ouders kunnen gaan studeren is een valse voorstelling van zaken. Het zou me wat waard zijn als dit ridicule fabeltje in dit nieuwe jaar kon worden doorgeprikt.

Geen opmerkingen: