zaterdag 21 januari 2017

America first


Ik verbaas me over de vele geruststellende commentaren op de nieuwe POTUS. Het bontst maakte Evo Jinek het die superlatieven tekort kwam om Trump te prijzen als great communicator. Ik vraag me dan af of we daadwerkelijk allebei naar dezelfde persoon hebben gekeken. Ook in Amerika zelf is de meest gehoorde reactie: "give the guy a chance".


In de achterliggende dagen heb ik zoveel mogelijk hearings van de nieuwe ministers in de Trump administration bekeken via Share Blue en Politico. Ik weet niet hoe het u te moede is maar het was een ronduit onthutsende ervaring.


De toespraak van Trump bij gelegenheid van zijn inauguratie was meer dan beschamend en uiterst verontrustend. Het was één grote schoffering van de vertrekkende president, het was een apocalyptisch verhaal met slechts één boodschap: eigen land eerst. En wat Trump betreft moeten alle landen dat doen. Ieder voor zich en god voor ons allen, is het devies van deze gevaarlijke clown.


Voormalig CBS anchor Dan Rather schreef een indringend artikel over de inauguratie van Trump. Hij schreef onder meer:
I have never seen my country on an inauguration day so divided, so anxious, so fearful, so uncertain of its course. I have never seen a transition so divisive with cabinet picks so encumbered by serious questions of qualifications and ethics. I have never seen the specter of a foreign foe cast such a shadow over the workings of our democracy.
President Trump painted a very dark picture of the current state of our nation, beset by gangs and drugs and violence, regardless of what the data shows. His words swelled with his economic populism and the nationalism of 'America first'.
We hope, for the security and sanctity of our Republic, that Mr. Trump will respond to the challenges with circumspection and wisdom. Today's rhetoric was not reassuring.
Mr. Trump now works for us - all of us. And if he forgets that, it will be our duty to remind him.


Lees zijn hele artikel op deze link  Dan Rather on inauguration day. Het is meer dan de moeite waard. Ik begrijp dat veel mensen enthousiast zijn over politici zoals Trump maar zelf heb ik er met afgrijzen naar gekeken.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

America first, vrij vertaalt eigen volk eerst, een term met een historisch negatieve klank. Een stukje nationalisme en protectionisme, de vijand van de economische elite, die de welvaart en sociale cohesie in de westerse landen met hun economische verdeel en heers strategie aan de rand van de afgrond heeft gebracht.
Trump wil daar een einde aan maken, wellicht een utopie, maar in de basis wel lovenswaardig.

enno nuy zei

U leeft kennelijk in dezelfde wereld als Eva Jinek. We spreken elkaar nader. Inmiddels zijn alle verwijzingen naar climate change van de website van het Witte Huis verwijderd. Dit is nog maar het begin.

Anoniem zei

State of the Union 1995 Bill Clinton

Hillary Clinton demands United States build a wall at the Mexican border