donderdag 19 januari 2017

De Balkan is een vulkaan


"De troepen van de Kosovaarse Albanezen zouden niet aanwezig mogen zijn in het noorden van Kosovo en Metohija dat bewoond wordt door Serviers". Aan het woord is de Russische minister van buitenlandse zaken Lavorv, een ouderwetse havik en hardliner.

Ik ben het in zoverre met hem eens dat het momenteel erg gevaarlijk is in het kruitvat dat het voormalige Joegoslavie nog steeds is nationalistische gevoelens uit te spelen en aan te wakkeren. En precies dat doen de politici van dit moment, aan beide kanten. Maar wat extra zorgen baart is dat Rusland de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo als precedent ziet voor de afscheiding van de Krim van Oekraine. Een korte maar heldere analyse in de NRC van vandaag van Roeland Termote, laat zien dat Lavrov met zijn woorden olie op het vuur gooit.

Maar ook elders is het fors aan het gisten: de Serviers in Bosnie Herzegowina dreigen zich af te splitsen. We zullen zien dat de Russen de Serviers steunen. De vredesakkoorden van Dayton zullen spoedig tot het verleden behoren. Deze politici hebben het gevoel dat ze met de komst van Trump de wind in de rug hebben en niet al te veel weerstand zullen ondervinden bij hjn streven naar afscheiding en aansluiting zoeken bij Servie.

De wijze waarop de Russen momenteel stoken op diverse plaatsen in Europa doet het ergste vrezen. Ook in ins land zijn er politici die weinig te vrezen menen te hebben van Poetin en de zijnen. Vooral bij het Forum voor Democratie  lopen er een paar rond die sympathie voor de Rus voelen. De mentaal getroubleerde Baudet voorop.

Ik vrees dat het een kwestie van weinig tijd is alvorens de Balkan opnieuw in de hens wordt gezet. Waar is onze Europese droom gebleven?

1 opmerking:

Anoniem zei

"De mentaal getroubleerde Baudet voorop" Dit soort kwalificaties waren in de vorige eeuw gemeengoed in de propaganda van vele ideologische varianten van het socialisme te vinden.