dinsdag 2 februari 2021

Maurice de Hond ontmaskerd

 

Al vaker ergerde ik me aan de opstelling van de opinieonderzoeker Maurice de Hond die graag de indruk wekt overal verstand van te hebben. Hij verklaarde eens: "ik heb heel wat meer in mijn pink als wetenschapper dan menigeen die we regelmatig op de televisie zien". Het tv-programma Propaganda onderzocht wat er nu eigenlijk klopte van al die beweringen van de Hond.

Laten we beginnen bij het begin, eind vorige eeuw toen de Hond zeker wist dat de millenniumbug voor de grootst mogelijke problemen zou gaan zorgen, quod non. Weer later wist hij met zekerheid te melden dat Ernst Lauwes niet de dader van een moord kon zijn en de Hond ging nog een stap verder door de (althans in zijn ogen) werkelijke dader te noemen. De Hond werd hiervoor veroordeeld door de rechtbank, zijn beweringen bleven niet overeind. Vervolgens was er het drama van de door de Hond aangezwengelde tabletscholen waarvan al snel bleek dat het een slimme opzet was om door de Hond ontwikkelde programmatuur aan de man te brengen. Het project mislukte en ging failliet.

Toen kwam de Coronacrisis en de Hond wist al gauw te melden dat de anderhalve meter samenleving een hoax was. De verspreiding van het virus verliep namelijk via aerosolen ende beste remedie was dus ventileren. Het programma Propaganda deed haarfijn uit de doeken hoe de Hond te werk ging en gaat. Hij shopt selectief in allerlei databanken en presenteert hetgeen hij bijeengescharreld heeft als een coherente en plausibele theorie. Zijn werkwijze bestaat hierin dat hij een mening heeft en vervolgens op zoek gaat naar data die die mening ondersteunen. 


Het programma nodigde de Hond uit om hem te confronteren met hun onderzoeksmateriaal maar de Hond zag af van de gelegenheid tot weerwoord. En sprak vervolgens van karaktermoord door de programmamakers. In Duitsland noemt men dat Umwertung aller Werte. Het meest smakeloze en questieuze aan het gedrag van de Hond is wel het feit dat hij de gelden die hij inzamelt voor zijn stichting die zijn onderzoekswerk moet financieren, rechtstreeks doorsluisde naar zijn priv√©-rekening. Hij heeft inmiddels op zijn website laten weten dat hij dat veranderd heeft. 

Maar zijn ware aard hebben we nu wel gezien. Ik moest al niet veel van zijn gelijkhebberige presentaties hebben maar wat mij betreft is Maurice de Hond nu haarfijn gefileerd en durft hij het niet aan de confrontatie aan te gaan met onderzoeksjournalistiek die hem in een ander licht plaatst dan hijzelf voor wenselijk of redelijk houdt.

Wilt u de uitzending van Propaganda zelf zien, klik dan hier.

Geen opmerkingen: