vrijdag 26 februari 2021

Van der Staaij extreem glibberig

 

Gisteravond ging Nieuwsuur van start met een reeks interviews met lijsttrekkers. De onvolprezen Mariëlle Tweebeke beet het spits af met SGP lijsttrekker van der Staaij. U kunt het interview zelf wel terugvinden. Van der Staaij liet zich niet verleiden tot duidelijke antwoorden. Geen enkele keer!

Eerst vroeg Tweebeke hoe het nu precies zat met de doodstraf waar de SGP een voorstander van is. Nou, in hele ernstige delicten zou dat toch denkbaar moeten zijn maar het was allemaal héél ingewikkeld en héél moeilijk. Vervolgens de vraag welke methode vindt u dan gepast: ophanging, injectie, elektrische stoel? Ook die vraag weigerde van der Staaij te beantwoorden, wel mompelde hij iets over militairen dus misschien bedoelde hij dat een vuurpeloton de beste methode was?


Hierna kwam een samenwerking met FvD aan de orde maar ook die vragen wenste van der Staaij niet eenduidig te beantwoorden. Ook dit lag allemaal héél genuanceerd. En dat FvD toch op zijn minst de verdenking van antisemitisme over zichzelf heeft afgeroepen was ook geen reden tot een verdomhoekje. Maar ach, zei van der Staaij, de meeste partijen hebben FvD al buitengesloten en de kans dat zij een rol gaan spelen is toch vrijwel nul. Maar vooral geen helderheid verschaffen.


Toen kwamen de grondbeginselen van de SGP aan de orde en daarin is sprake van valse godsdiensten die geweerd, ja zelfs uitgeroeid zouden moeten worden, het staat er echt hoor. Wordt het niet eens tijd die Grondbeginselen eens te actualiseren vroeg Tweebeke. Nou, zei van der Staaij, daarvoor gebruiken we ons verkiezingsprogramma en nee, de katholieken hoeven zich geen zorgen te maken. Welke geloven dan wel? Nou, de islam bijvoorbeeld, antwoordde van der Staaij. Maar die Grondbeginselen wilde van der Staaij toch maar liever zo houden. Hier gaf hij, ik geef het eerlijk toe, dus wél helderheid: valse geloven moeten nog steeds uitgeroeid worden.


En zo'n partij kan dus gebruik maken van de vrijheid van godsdienst. Van der Staaij maakte er een walgelijke vertoning van. Het wordt tijd dat ons land definitief verlost wordt van dit soort fossiliteit. Nu ligt de oplossing wel voor de hand: elke vorm van geloof is een vals geloof. Ik stel voor dat de heer van der Staaij de hand aan zichzelf slaat.

Uitstekend interview overigens, maar dat is Mariëlle Tweebeke wel toevertrouwd. Natuurlijk miste ik de vragen naar het abortusstandpunt van de partij die wil dat het hele land naar hun pijpen danst maar je kunt niet alle denkbare vragen in zo'n kwartiertje stoppen. Van der Staaij werd gefileerd door de altijd minzame Tweebeke. Zo zien we het graag!

Geen opmerkingen: