donderdag 11 februari 2021

Rusland is een schurkenstaat

 

We hebben natuurlijk allemaal de wederwaardigheden van Navalny gevolgd in de achterliggende maanden. Mensen als Navalny zijn, hoe je hun handelen ook wilt kenschetsen, buitengewoon moedig. In Rusland is van een rechtsstaat geen sprake en de wijze waarop Navalny onmiddellijk na terugkeer uit een Duits hospitaal gevangen genomen en berecht werd is ronduit stuitend. Juist vandaag staat hij opnieuw voor de rechter en in de komende tijd zal hij nog vaker voor de rechter gesleept worden. We moeten er ernstig rekening mee houden dat hij de komende jaren niet meer als vrij man door zal kunnen brengen. Hoeveel kan een mens verdragen?


Poetin en Lavrov vertegenwoordigen een schurkenstaat. Zij zijn uitsluitend in handhaving van hun machtspositie geïnteresseerd, niet in democratie. We moeten er ook van uit gaan dat het merendeel van de Russische bevolking het wel prima vindt allemaal, ze hebben vermoedelijk geen belangstelling voor Navalny of steunen per definitie de zittende machthebbers. Volgens mij houdt de Rus wel van de harde hand.


Of Josep Borrell, de buitenlandcommissaris van de EU in Moskou werd vernederd door Lavrov kan ik moeilijk beoordelen. Ik heb wel moeite met de verregaande onbeschoftheid van Lavrov, die zich wel vaker op een schofferende manier gedraagt. Ik begrijp dat Merkel de oliepijplijn Nordstream II niet graag opgeeft maar ik zou zeer forse sancties van de EU gerechtvaardigd vinden. Tegelijkertijd moeten we wel Realpolitik blijven bedrijven. Wat zouden sancties de EU brengen, wat zou het schrappen van Nordstream II betekenen? Navalny komt er niet mee vrij en de spanningen zouden enorm oplopen. Moeten we ons dus laten chanteren door de Russen? Laten we wel zijn, economisch stelt Rusland helemaal niets voor en ook militair kunnen ze geen deuk in een pakje boter schoppen.

Geen opmerkingen: