dinsdag 2 februari 2021

Jill Lepore over polarisatie

 

De Amerikaanse historica Jill Lepore, die een prachtige en indrukwekkende geschiedenis van de Verenigde Staten schreef, publiceerde onlangs een essay onder de titel Dit Amerika, pleidooi voor een betere natie. Ik zal daar binnenkort nader over berichten.  Voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen van november 2020 stond er een vraaggesprek met haar in Trouw. Hoe lezenswaard zij is, moge blijken uit het hiernavolgend citaat uit dat interview.

“Maar wat drijft die polarisatie? Je kunt van alles aanwijzen, maar rond die tijd begonnen beide partijen zich achter twee grondwettelijke rechten te scharen, die werden gezien als bedreigd, en als zaken van leven en dood. Voor rechts was dat wapenbezit en voor links abortus. Die zaken zijn synoniem geworden met moord en vrijheid. Als je links bent, dan staat abortus voor vrijheid en staan wapens voor moord. En als je rechts bent, dan staat abortus voor moord en staan wapens aan vrijheid. Dat is natuurlijk een volslagen krankzinnig denkschema! Politiek is het wel heel effectief om mensen naar de stembus te krijgen".  

Polarisatie en Amerika schijnen altijd hand in hand te gaan. Denk aan de burgeroorlog, denk aan de rassenonlusten en de segregatie en zeker ook sinds het aantreden van Trump is die polarisatie nieuw leven ingeblazen. Amerika is misschien wel de enige natie die niet op etnische basis is gestoeld maar die zich heeft verenigd in enkele abstracte begrippen: we zijn allemaal gelijk, we streven geluk en vrijheid na. Het is opmerkelijk dat ook in een dergelijke samenleving polarisatie zo'n enorme rol is gaan spelen.

Geen opmerkingen: