dinsdag 4 mei 2021

Slechts twee maatregelen en de wereld wordt een paradijs

 

Er is een nieuw middel tegen taalslijmziekte, ontwikkeld op basis van al bestaande medicijnen. De fabrikant heeft de prijs van dat middel, Kaftrio, zodanig verhoogd dat de behandeling van de patiënt € 200.000 per jaar kost. De fabrikant verdient per jaar € 156 miljoen uit het Nederlandse zorgbudget. Het bedrijf heet Vertex. Naast de wapenindustrie is big pharma de meest zieke en perverse bedrijfstak die er bestaat. In een globalistische wereldgemeenschap is het simpelweg niet vol te houden dat er geen beleid kan worden ontwikkeld waar alle leden van de internationale gemeenschap zich aan hebben te houden en op basis waarvan de farmaceutische industrie kan worden gedwongen tot moreel aanvaardbare prijsvorming van geneesmiddelen te komen. Het is nog niemand gelukt.

Dezelfde redenatie geldt natuurlijk voor de grote multinationals. The Guardian heeft berekend dat de Europese tak van Amazon een omzet heeft gedraaid van 44 miljard Euro maar nergens belasting heeft betaald. Dat kan dankzij de welwillende medewerking van Luxemburg, net als Nederland een belastingparadijs voor multinationals. Ook hier wordt maar niet tegen opgetreden.

Er moet global wetgeving komen die dit soort roofbedrijven aan banden kan leggen. We zouden in Nederland al een heel eind geholpen zijn als de pensioenfondsen hun geld niet langer in dit soort bedrijven beleggen. Ook daar zit natuurlijk een perverse prikkel want wij, pensioennemers, willen natuurlijk koste wat het kost vermijden dat de pensioenen gekort moeten worden omdat ze te weinig rendement behalen.

Zou er werkelijk een paradijs ontstaan als de farmaceutische industrie en de grote multinationals nu eens echt aan banden worden gelegd? Natuurlijk niet maar de wereld zou er al wel vast een stuk beter op worden.

Geen opmerkingen: