dinsdag 1 maart 2022

Oekraine bij de EU. Is dat verstandig?

 

Toen in 1994 na de ontmanteling van de Sovjet Unie Oekraïne besloot alle op haar grondgebied gestationeerde kernwapens in te leveren, kreeg het land van de VS én Rusland de belofte dat de onschendbaarheid van de Oekraïense grenzen gegarandeerd zouden worden. Welke draai Poetin nu ook aan de geschiedenis wenst te geven, zijn gelijk zal hoogstens in Russische geschiedenisboekjes beleden worden.

In een emotionele toespraak tot de EU drong de Oekraïense president erop aan dat zijn land zou worden toegelaten tot de EU. Tegelijkertijd zijn de Oekraïeners en de Russen met elkaar aan het onderhandelen, even over de grens van het Wit-Rusland van de misdadige dictator Loekasjenko. Die onderhandelingen zijn nauwelijks zinvol te nomen en ik geloof ook niet dat de Russen erop uit zijn een onderhandelingsresultaat te behalen. Zij eisen van Oekraïne de erkenning dat de Krim terecht en rechtmatig door de Russen werd geannexeerd, de Russen blijven spreken van de noodzaak Oekraïne te denazificeren. Dit is pure kwaadaardigheid.

Als je naar diplomaten en kenners van het moderne Rusland luistert, wijzen zij er met klem op dat we in de manier waarop we naar dit conflict kijken, de belangen van Rusland niet mogen negeren. Je rechtvaardigheidsgevoel zegt iets anders maar ik vrees dat deze experts en diplomaten gewoon gelijk hebben. De minimale optie, waarvan men aanneemt dat die voor Poetin acceptabel zou zijn, is dat Oekraïne, wie er ook aan de macht is, een onafhankelijke maar volstrekt neutrale bufferstaat zou moeten zijn. En dat betekent dat een EU-lidmaatschap van Oekraïne voorlopig een paar bruggen te ver is.

Overigens betwijfel ik of Poetin met zo'n minimale uitkomst genoegen zou nemen. Ik ga er vooralsnog van uit dat hij uit is op regime change. De dagen van Zelenski zijn geteld, hoe intens treurig en misdadig dat ook mag zijn. De internationale gemeenschap zal alle tact en prudentie nodig hebben om een aanvaardbare uitweg uit deze afschuwelijke situatie te vinden. Van de Russen hoeven we tact noch prudentie te verwachten.


Geen opmerkingen: