donderdag 17 maart 2022

Thuisblijvers moeten zich diep schamen

 

De versnippering zet door en de helft van de bevolking blijft thuis. In mijn geliefde Rotterdam kwam nog geen veertig procent opdraven, ondanks dat ze daar een van de beste burgemeesters van dit land hebben! En ja, voor een deel moeten onze politici zich die lage opkomst aantrekken. Ik vermoed toch dat de Coronamaatregelen de belangrijkste verklaring bieden voor deze historisch lage opkomst, met dank aan al die schreeuwers en wappies. Overigens heeft het Openbaar Ministerie die rattenvanger Engel laten arresteren maar dat is een blunder. Hij gaat nooit veroordeeld worden, het maakt hem alleen maar populairder bij zijn achterban - precies die groep die niet is gaan stemmen - hij kan nu de verongelijkte onschuld spelen en straks triomfantelijk groteske schadevergoedingen eisen wanneer hij vrijgesproken wordt. Maar dit alles terzijde.

Want het moet maar eens gezegd dat ook die thuisblijvers zich diep moeten schamen. Hoe kun je nu een moderne burger zijn en dan geen gebruik maken van je stemrecht? Geen enkele smoes - en ik heb er heel wat voorbij horen komen - is goed genoeg om je wegkijkgedrag te legitimeren. Anders gezegd: wie niet gaat stemmen moet verder maar gewoon zijn bek houden. Waarom zou ik hier nog genuanceerd over moeten doen?

En tegenover het heuglijke feit dat VOLT bijna overal waar het meedeed een zetel wist te bemachtigen staat de treurige ontwikkeling dat ook de partij der eencelligen - u weet wel, die partij waarvan de leider de rechterarm strekt als Poetin voorbij komt - overal zetels wist te bemachtigen. Gelukkig schijnt de zon vandaag en gaan we het Zeeuwse Vlissingen bekijken, anders werd het een treurige dag.

Geen opmerkingen: