donderdag 24 maart 2022

Wordt de gewone Rus echt te zwaar getroffen?


Een van de meest gehoorde kritiek op economische sancties is dat vooral het gewone volk daaronder te lijden heeft. Dat mag op zich zo zijn, ik meen echter dat wij ons in de kwestie Oekraïne niet mogen laten leiden door dit soort sentimenten. In militair opzicht kunnen we niets doen, we moeten ons - en dat meen ik oprecht - buiten deze door Poetin en Lavrov - het grootste schurkenduo van de 21ste eeuw - begonnen oorlog houden. Het risiko op een escalatie naar een nucleaire oorlog is nu eenmaal te groot.

Tot nog toe hebben Poetin en Lavrov uitsluitend laten zien dat ze hun snode plannen ten uitvoer gaan brengen en dat ze niet bereid zijn zich ergens door te laten tegenhouden. Ook voor diplomatie zijn ze niet gevoelig. Tot enkele dagen voor de inval bleef Lavrov maar herhalen dat Rusland niet uit was op oorlog. Om vervolgens net zo verraderlijk als Hitler een vrij land binnen te vallen, een land dat nog in 1994 door datzelfde Rusland was beloofd dat haar grenzen gerespecteerd zouden worden. Op geen enkele manier heeft Oekraïne Rusland uitgedaagd maar gewapend met hun eigen 'alternative facts' vormde dat voor het Russische schurkenduo geen enkele belemmering voor hun agressie.

Als militair ingrijpen niet mogelijk is en de diplomatie geen enkele kans van slagen meer heeft, dan zijn economische sancties de enig resterende mogelijkheid. En, mits op de juiste wijze toegepast, zeer effectief. Ik ben dan ook van mening dat het Westen Rusland volledig moet isoleren en dat betekent het stilleggen van het bancaire verkeer, het stilleggen van alle handel, het stilleggen van alle vormen van internationale uitwisseling op het gebied van kunst, cultuur en sport. Ongeacht de gevolgen hiervan voor de gewone Rus.


Hoe onschuldig zijn die gewone Russen dan? Ja, we weten dat Poetin van Rusland een tsarenrijk heeft gemaakt waar de vrijheid van meningsuiting niet meer bestaat, waar geen vrije pers meer is, waar verkiezingen worden gemanipuleerd, waar elke vorm van politieke oppositie onmogelijk wordt gemaakt, waar persbreidel heerst en waar de rechterlijke macht exact doet wat het Kremlin van hen verwacht. Maar het zijn ook de gewone Russen die dit allemaal maar gedogen en die maar blijven stemmen op Poetin en Lavrov. Ook die gewone Rus kan, net zoals wij, weten wat voor schurken hun leiders zijn. Ook zij kunnen bedenken dat de bewering dat er in Oekraïne alleen maar nazi's zitten pervers en onwaar is. Die gewone Russen zijn niet dom en kunnen zich laten informeren ov er wat er werkelijk gaande is in hun land.

Diplomaten en internationale zegslieden hopen dat er in Rusland op enig moment een staatsgreep wordt gepleegd door oligarchen of politici. Maar dan zullen we heel erg veel geduld moeten hebben. Nee, ik denk dat alleen de gewone Rus ons kan helpen. Zij moeten opstaan en Poetin laten weten dat hij hen verraden en misbruikt heeft. Er zijn genoeg Russen die dat durven, die hun stem laten horen ondanks het perspectief van 15 jaar gevangenisstraf. Zelfs een vrouw die naar buiten ging met een volkomen wit papier (wat een moedig en krachtig signaal was dat!) werd gearresteerd. Poetin wil iedereen uitspugen die het niet met hem eens is. Maar 144 miljoen Russen uitspugen, dat lukt zelfs Poetin niet.


Dus, het spijt me voor de gewone Rus maar ik hoop echt dat hij heel snel gaat lijden onder de economische en andere sancties van het Westen. Als wij niet mogen vechten, als de diplomatie geen kans meer krijgt en we zouden daarnaast uit medelijden met de gewone Rus ook geen economische sancties op mogen leggen, dan zouden wij een gewetenloze schurk als Poetin een vrijbrief geven om Oekraïne helemaal aan puin te schieten en de Oekraïense bevolking genadeloos over de kling te jagen. Wie wil dat op zijn geweten hebben?

Geen opmerkingen: