woensdag 16 maart 2022

Plaatsengids, een perfecte wegwijzer

 

Er is een prachtige website gemaakt onder de titel plaatsengids.nl. Hier vind je van werkelijk elk gehucht, elke buurtschap, hoe klein ook, een zo volledig mogelijke beschrijving, een beknopte geschiedenis, bezienswaardigheden en andere wetenswaardigheden. Je vult een plaats- of oordnaam in in het zoekvenster en je bent met één druk op de knop waar je wezen wil.

Ik had er graag over beschikt toen wij in Groningen door plaatsjes als Hongerige Wolf, Kostverloren en Doodstil kwamen. Maar dat kan ik nu allemaal inhalen. In het petieterige Doodstil is er een buurtvereniging die zichzelf Springlevend noemt, lees ik nu.

Elke plaatsnaam is voorzien van links naar alternatieve informatiebronnen. Heel erg fraai vind ik de paragraaf Literatuur met verwijzingen naar literaire vermeldingen van de plaatsnamen. In totaal zijn bijna 7000 plaatsnamen in deze gids opgenomen! Je mag er van uitgaan dat het hier om een uitputtende opsomming gaat. De makers geven aan dat als je alle informatie uit deze plaatsengids zou uitprinten, je een 25-delige Winkler Prins zou hebben. De site is een initiatief van Frank van den Hoven, naar verluidt gespecialiseerd in rurale geografie. Beslist een aanrader, deze site!


1 opmerking:

elly zei

Mooie app. Bedankt