dinsdag 29 maart 2022

Silence of the tides

 

Een ruimhartige documentaire van Pieter-Rim de Kroon over het waddengebied dat zich uitstrekt van Nederland tot en met Denemarken. De Kroon laat ons de Wadden zien in al haal schoonheid en facetten. Luchten, het droogvallen van het wad, het opkomend tij, het leven onder water, de vogels maar ook spelende kinderen, een doopplechtigheid en een begrafenis aan het wad, het slachten van schapen, militaire oefeningen, het vissen op kokkels en zo voort. Een film die (gelukkig!) de tijd neemt, sommige shots duren seconden lang zodat je de tijd krijgt alles in je op te nemen, ook al gaat het dan slechts om bewegend water onder een bewolkte hemel. De documentaire duurde 120 minuten maar had van mij nog wel een keer zo lang mogen duren.

Prachtig waren de opnames van de postbezorger in Noord Duitsland (meen ik) die in een soort rolcontainer over een spoorbaan denderde om bij de verafgelegen en niet over de weg bereikbare bewoners post en pakketjes te bezorgen. De man heeft de mooiste baan die men zich maar kan wensen, ook al zal het in de winter tamelijk tochtig en koud zijn op zijn lawaaierige trolley. En even fraai zijn de opnames van een organiste die een oud orgel in een van de kerkjes aan het wad bespeelt. Op verzoek van de regisseur zoekt zij vooral naar klanken die het getij weergeven, adembenemend mooi!

Extra vermelding verdient hier de geluidsman, Victor Dekker, die niet alleen het treintje, de overvliegende straaljagers en de inslag van bommen fabelachtig registreerde maar ook de geluiden van vissen en ander onderwatergedierte wist vast te leggen. Hoe hij dat voor elkaar kreeg, 't is mij een raadsel maar het was verbazingwekkend mooi.

Wat een onvergetelijk mooie documentaire, geheel in natuurlijk licht gedraaid en zonder enige filmmuziek. Als u de kans krijgt, ga deze documentaire dan bekijken. Het wad is nog veel mooier dan wij al meenden te weten.

Geen opmerkingen: