zondag 17 maart 2013

Belastingen en ontwikkelingssamenwerking


In een interessant artikel in de Volkskrant van 16 maart komt de Keniaanse econoom  Alvin Mosioma aan het woord. Hij hekelt - volkomen terecht - de liberale belastingwetgeving in Nederland voor buitenlandse brievenbusmaatschappijen. Lucratief voor de Nederlandse schatkist maar in termen van internationale politiek een gotspe van de hoogste orde natuurlijk.
Mosioma schat dat Afrika jaarlijks 50 miljard aan belastingen misloopt doordat Internationale bedrijven de Hollandroute kiezen. Die 50 miljard dollar zou het tienvoudige zijn van de internationale ontwikkelingshulp die Afrika jaarlijks van de internationale gemeenschap ontvangt. In hoeverre deze getallen correct zijn kan ik niet inschatten maar ik vermoed dat de ordegroottes wel kloppen. En dit is natuurlijk te bizar voor woorden.
Mosioma wijst er terecht op dat een aantrekkelijk belastingklimaat pas op de achtste plaats komt als  het gaat om vestigingsargumenten in een bepaald land. Opleidingsniveau van de lokale bevolking, infrastructuur, energievoorziening in termen van betrouwbaarheid en kosten zijn bijvoorbeeld veel belangrijker dan het belastingklimaat.
Ik zou het zelfs verdedigbaar vinden als Nederland dit achterlijke belastingparadijs voor grote internationale bedrijven, de Romneys, de Bono's en de Rolling Stones van deze wereld opheft en ter compensatie stopt met ontwikkelingshulp. Dat zou in ieder geval heel wat eerlijker zijn dan de status quo waarin Nederland - in de woorden van Mosioma - met de linkerhand geeft en met de rechterhand neemt.

3 opmerkingen:

John Wervenbos zei

Vijftig miljard is wel erg veel. Maar ik heb het overzicht niet en ken ook de in- en outs onvoldoende om te kunnen beoordelen of dit bedrag klopt. Ewald Engelen schreef jaren geleden een mooie column over dit onderwerp: 'Obama's gelijk' (2009; opgenomen in zijn boekwerk 'Een ongeluk in slow motion - Aantekeningen van een ramptoerist'; 2012). Daarin rept hij over 1,9 miljard. Zoals hij het beschrijft lijkt het op een geschat bedrag op jaarbasis, maar zeker weten doe ik dit niet. Hij expliceert dat in dat schrijven niet nader. Voorts koppelt hij het aan (baten voor Nederland) werkgelegenheid, hoogwaardig juridisch werk, voor zo'n drieduizend mensen in ons land. Maar goed, wat Nederland en Nederlanders aan die postbusadressen en dergelijke verdienen, inkomsten voor Nederland, en Kenia vanwege deze belastingontduiking/vermijding financieel misloopt, misgelopen inkomsten, zijn natuurlijk geen gelijke grootheden. Financieel surplus blijft bij personen en rechtspersonen.

enno nuy zei

In de Volkskrant van 23 januari 2013 staat dat multinationals ruim € 57 miljard via Nederland laten lopen. Daar betalen ze tussen 0 en 5% rente voor. De baten voor Nederland bedragen dan tussen de € 2 en € 2,8 miljard.

Maar het gaat natuurlijk om de belasting die elders niét betaald wordt. Mosioma betoogt dat het Afrikaanse continent jaarlijks circa € 50 miljard aan ontwikkelingshulp en steun ontvangt. Het Nederlandse budget voor ontwikkelingshulp bedraagt € 4,3 miljard. Mijn argument is dat wij al heel goed werk zouden doen wanneer we andere landen gewoon de belasting laten heffen waar ze recht op hebben.
Het gaat trouwens ook om in Nederland gevestigde bedrijven zoals Shell. Voor een gewone burger bestaat er geen work around, een multinational evenwel heeft nogal wat mogelijkheden om belasting te 'ontwijken'.

John Wervenbos zei

Dank je voor de data. Ja ik begrijp je argument en de crux Enno. Inderdaad zijn dit constructies voor multinationals. Engelen betoogt in genoemde column dat Nederlandse bestuurders, zekere regeerders uit het kabinet incluis, zich over deze kwestie hypocctiet en halfslachtig opstellen/opstelden om per saldo Nederland vooral mee te laten blijven profiteren.