vrijdag 29 maart 2013

Jan Akkermans en Eric Vloeimans



In 2011 zag ik Jan Akkermans optreden met Eric Vloeimans. Ik vond het toen een wat minder geïnspireerd optreden, vermoedelijk door de immens grote zaal. Gisteravond traden ze weer op, nu in Luxor, die aangename en fraaie poptempel of muziekzaal in Arnhem. Het optreden begon met Minor Details en Blind Bitch waarna een hele reeks nummers uit diverse platen van Jan Akkermans door de jaren heen. Meestal uptempo, soms een ballad, waaronder een Molukse ("Molukt het vandaag niet, dan Molukt het morgen wel", grapte Akkermans die verbaal sowieso op dreef was en tijdens het stemmen van zijn instrument tussen de nummers door opeens riep: "Als de noot het hoogst is, is die meestal vals").
Maar daar gaat het natuurlijk niet om. De line up was uitstekend - de beide frontmen behoeven geen nadere introductie - en met name de bassist en drummer waren voortreffelijk, prachtig stuwend en opwindend spel, het middenrif deed ook weer eens mee zonder dat dat alleen maar een gevolg was van de volumeknop op de speakers.
In sommige nummers was er echt sprake van samenspel tussen gitaar en trompet maar meestal wisselden de soli elkaar af. Akkermans gaf in het praatje vooraf al aan dat het spel van Vloeimans wonderwel in zijn muziek paste en dat was niets teveel gezegd. Het was werkelijk een genot om deze combinatie bezig te horen én te zien. Dan weer speelt Vloeimans met extra lucht zijn ijle klanken, dan weer gebruikt hij de demper, nu eens subtiele akkoorden om vervolgens uit te barsten in lyrische vitaliteit. Ik kan er geen genoeg van krijgen en dat geldt ook voor Jan Akkermans zelf die buitengewoon goed op dreef was en er zichtbaar plezier in had. Geen kapsones en prachtig gitaarspel. Wat telkens weer verbaast is het achteloze gemak waarmee hij zijn instrument bespeelt. En het hoogtepunt was natuurlijk toch Hocus Pocus, direct herkenbaar uit duizenden, lekker lang, lekker hard. De meeste nummers werden trouwens heerlijk uitgesponnen zonder ooit langdradig te worden.
Als u de kans krijgt, ga deze combinatie dan bekijken en beluisteren, het is meer dan de moeite waard.

Geen opmerkingen: