maandag 4 maart 2013

Nog maar eens over bonussen


De Europese banken hebben overeenstemming bereikt: de bonussen die bankdirecties zichzelf toekennen mogen niet meer dan 1 x het jaarsalaris bedragen. De aandeelhouders mogen zo'n bonus dan nog eens verdubbelen.
In Zwitserland hebben ze er een referendum aan gewijd en daar heeft de bevolking nu ingestemd met het voorstel dat bonussen alleen nog maar mogen worden toegekend door de aandeelhouders van ondernemingen en dat alle andere bonussen in het vervolg verboden zijn.
Ook in Zwitserland werd hardop het chantage argument gebruikt door de heren bankiers en ondernemers. De bevoegdheid toekennen aan aandeelhouders lijkt mij volkomen juist. Topmannen die dreigen naar het buitenland te vertrekken dienen op staande voet ontslagen te worden. In Zwitserland is nu ook de gouden handdruk verboden. Dat verdient navolging alom.
Waarom heet een bonus nog een bonus als die net zo groot is als het jaarsalaris? Nee, wij zullen pas een gezonde en evenwichtige samenleving worden wanneer deze perversiteiten definitief zijn uitgebannen.

Geen opmerkingen: