In de NRC van 5 maart lezen we dat sommige senatoren zich wat ongemakkelijk gaan voelen door de petten die ze op hebben. Ik noem hier maar enkele voorbeelden: Guusje ter Horst is commissaris bij een woningbouwcorporatie, Marleen Barth is voorzitter van GGZ Nedeland, Elco Brinkman is voorzitter van Bouwend Nederland, Roger van Boxtel is bestuursvoorzitter van Menzis, Thom de Graaf is voorzitter van de HBO-raad, Hans Wiegel zit bij de verzekeraars en over Loek Hermans wil ik het verder helemaal niet meer hebben. Iemand die zo stuitend blijk geeft van bestuurlijk onvermogen hoort helemaal niet in de Eerste of Tweede Kamer thuis. Net als Jos van Rey, die zwijg ik hier ook maar even dood.
Goed, Guusje ter Horst zal niet meer het woord voeren als het over woningbouw gaat en Marleen Barth heeft haar voorzitterschap opgegeven maar iedereen begrijpt dat het bedrijfsleven maar wat graag een senator in zijn gelederen telt want dichterbij de politieke besluitvorming kun je niet komen. En denkt u nu echt dat al die senatoren bij besluitvorming hun werkgevers even vergeten? Kortom: de Eerste Kamer is een lobbybolwerk.
Han Noten is inmiddels opgestapt als senator en een van zijn redenen om dat te doen was nu juist het feit dat de Eerste Kamer steeds meer politiek ging bedrijven. Zijn vertrek siert hem maar vindt geen navolging.Maar ondertussen schreeuwt iedereen maar steeds luider dat het huidige kabinet zich verkeken heeft op de machtsverhoudingen in de Eerste Kamer. Paul Jansen van de Telegraaf, die steeds vaker ook Pauw en Witteman als podium krijgt, loopt hierin voorop. Toen we een gedoogkabinet hadden was de wereld ook al te klein. Geen draagvlak en met moeite de kleinst denkbare meerderheid in de Eerste Kamer. Nu hebben we een duidelijke verkiezingsuitslag: Nederland is verdeeld, tell me something new! Maar wel twee partijen die ieder 40 zetels hebben en dat is voorwaar niet gering. Iedereen riep: laat die twee maar tot een vergelijk komen en nu ze dat gedaan hebben, is de wereld opnieuw te klein. Ze hebben niet over de Eerste Kamer nagedacht, is het verwijt. En die senatoren vinden dat maar wat leuk. Kortom: de Eerste Kamer doet alsof zij de Tweede Kamer is.
Ik ga hier niet herhalen waar de Eerste Kamer wél voor bedoeld was, dat weet u immers. Ik heb noch op de VVD, noch op de PvdA gestemd maar ik respecteer tenminste de verkiezingsuitslag. Welk kabinet er ook zit, niemand kan om moeilijke en pijnlijke maatregelen heen. Tenzij je bereid bent ons land uit de EU en in de ellende te leiden. Dat Nederland verdeeld is, daar kan dit kabinet niets aan doen, dat is nu eenmaal de politieke werkelijkheid. Dat VVD en PvdA zijn gaan samenwerken in een kabinet is even prijzenswaardig als onvermijdelijk. Ook de vakbeweging zou zich dat moeten realiseren. Als de kiezer had gewild dat er ook een CDA in het kabinet zou gaan zitten, had die kiezer wel anders gestemd. Stel u eens voor wat voor waterige compromissen we zouden krijgen wanneer iedereen maar mee moet praten omdat er anders een stelletje senatoren dwars gaat liggen!
Het slechtste wat ons land kan overkomen is dat dit kabinet struikelt over die Eerste Kamer, een politiek bedrijvende lobbyclub. Dat is stuitend omdat het zo ondemocratisch is. En aangezien het zelfreinigend vermogen van senatoren even groot is als dat van bankbestuurders - namelijk geheel afwezig - hoeven we van hen niets te verwachten. Laat politieke partijen toch de urgentie inzien van een onmiddellijke en onherroepelijke afschaffing van de Eerste Kamer en dat consequent opnemen in hun partijprogramma's. Als de democratie hen ernst is...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten